Fogfehérítés - borítókép

Nincs gyönyörű mosoly ragyogóan fehér fogak nélkül. Nem csoda tehát, hogy sokakat érdekelnek a különböző fogfehérítési módszerek. Ebben a cikkben végigvesszük az otthoni és fogorvosnál elérhető megoldásokat és az azokkal kapcsolatos fő tudnivalókat.

A bejegyzés végére meg fogsz ismerni minden fő fogfehérítési módot és elég információval fogsz rendelkezni, hogy eldöntsd melyik az ideális megoldás számodra.

Miért sárga a fogam?

Mielőtt végig vennénk a különböző megoldásokat, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy mik a fogsárgulás fő okai.

Van egy ok, amire senki sincs hatással: genetika. Egyszerűen genetikailag vannak olyanok, akiknek fehérebbek a fogai, mint másoknak. Ugyanezen logikai alapján vannak olyanok, akiknek könnyebben sárgulnak a fogai, mint másoknak. Szerencsére ez az egyetlen tényező, amivel nem lehet mit kezdeni. Attól még, hogy genetikailag a fogaid sárgább szín felé tendálnak, mint másoknak, lehet neked is ideálisan fehér fogaid – csak többet kell érte tenned.

A sárgulás egyik fő oka a savban és/vagy csersavban gazdag ételek fogyasztása. Amennyiben a fogaid fehérsége megér annyit, hogy ezért még az étrendedre is odafigyelj valamilyen szinten, próbáld meg minél inkább kerülni a következő ételeket és italokat: szénsavas üdítők, fekete tea, kávé, fehér- és vörösbor, erősen színezett gyümölcsök, szójaszósz, curry, paradicsom.

A sárgulás másik fő oka – valószínűleg nem meglepetés – a dohánytermékek. Ebbe beleértendő a dohányzás, pipázás, szivarozás is. Amennyiben tehát csökkenteni akarod a sárgulás esélyét, érdemes nem dohányoznod.

Végül de nem utolsó sorban, természetesen a nem megfelelő fogápolás is hozzájárul a fogak sárgulásához. Ide sorolandó a nem megfelelő gyakoriságú – napi kétszeri – és/vagy nem elég alapos fogmosás. Az ideális fogápolásban segíthet elektromos fogkefére váltás, valamint szájzuhany használata. Amennyiben érdekel, hogy mik ezeknek az eszközöknek az előnyei, kattints az adott szóra és a automatikusan átkerülsz az adott termékkel foglalkozó oldalunkra.

Fogfehérítési módszerek

Most már tudod, hogy milyen okai lehetnek a fogak sárgulásának. A következő részben bemutatjuk a legnépszerűbb fogfehérítési módszereket.

Fogfehérítő fogkrémek

fogfehérítő fogkrémA rendszeres fogmosás a szájhigiénia és az egészséges fogak alapja. Minden fogkrém segít a lepedékek eltávolításában, így a fogsárgulás megelőzésében is. 

A fogfehérítő fogkrémek – a nevük ellenére – nem tartalmaznak fehérítőt. Mind a boltokban megvásárolható, mind a fogorvosoknál beszerezhető fogfehérítő fogkrémek karbomid-peroxidot vagy hidrogén-peroxidot tartalmaznak. 

Ebben “többek” egy hagyományos fogkrémnél. Ezek azok az alapanyagok, amik miatt alkalmasak a fogak valamilyen szintű fehérítésére. 

Csodát azért ne várj ezektől a termékektől. Általában kb. 1 árnyalatnyit képesek fehéríteni a fogakon. Érdemes ezekre a fogkrémekre úgy gondolni, mint az egyéb, hatékonyabb módszerekkel elért fehérség megtartásában segítő kiegészítőkre. Itt találd a fogfehérítő fogkrémekről szóló vásárlási útmutatónkat és a top termékeket.


Fogfehérítő matricák

fogfehérítő matricaA fogfehérítő matricák nagyon vékony, szinte láthatatlan matricák, amelyek peroxid-alapú fehérítővel vannak bevonva.

Az útmutatót követve kell őket alkalmazni.

Néhány napon belül már látható hatásuk van, ami néhány hónapig tart.

 


Fogfehérítő gélek

fogfehérítő gélEzek a gélek szintén peroxid-alapú termékek. A gélt fogkefével kell felvinni a fogakra.

Ezek használatánál is érdemes követni a gyártó útmutatóját. Hatása hasonló a fogfehérítő matricáékhoz.

 


Fehérítő szájvizek

fogfehérítő szájvízA fehérítő szájvizek a hagyományos termékek speciális változatai. A hagyományos szájvizekhez hasonlóan, ezek is segítenek eltávolítani a fogakról a lepedéket, csökkentik az ínybetegségek kialakulásának esélyét, valamint frissítik a leheletet. 

A fogfehérítő szájvizek tartalmaznak olyan összetevőket is, amelyek fehérítik a fogakat. A legtöbb termék esetében a gyártók szerint 12 hét után látható a javulás. Ehhez annyit kell tenni, hogy minden fogmosás előtt – tehát naponta kétszer – 60 másodpercig öblögetni kell egy kis mennyiséget a szájban.

Van némi ellentmondás ezen termékek hatékonyságát illetően – elsődlegesen azért, mert más módszerekhez képest a hatóanyagok sokkal kevesebb ideig (napi 2 perc) érintkeznek a fogakkal. Egy biztos: amennyiben egyébként is használsz szájvizet, azzal nem veszítesz semmit, ha kipróbálsz néhány hétig egy másik, fogfehérítő hatásút.


Fogfehérítő sín géllel

fogfehérítő sín géllelA fogfehérítő sín egy az éjszakai fogszabályzóhoz hasonló kialakítású műanyag eszköz. ezt kell felhelyezni a fogívre – miután megtöltötted a szükséges mennyiségű géllel. Terméktől függ, hogy mennyi ideig kell viselni.

Vannak olyanok, amiket napi néhány órát, míg másokat egész éjszaka. Ezek az eszközök beszerezhetők kereskedőktől és fogorvosoknál is.


Fogorvos általi fogfehérítés

fogfehérítés fogorvosnálMinden kétséget kizáróan ez a fogfehérítés leggyorsabb módja. Már egy 30-60 perces kezelés után is látható a pozitív változás. 

Ennél a módszernél a fogfehérítő anyagot közvetlenül a fogra viszik fel, majd felmelegítik, speciális fényt vagy lézert irányítanak rá annak érdekében, hogy a felvitt anyag kifejtse a hatását. 

Amennyiben több árnyalatnyit szeretnél fehéríteni a fogaidon, egynél több kezelésre lesz szükséged, de már egy kezelés után is lesz eredmény. 

Ez a módszer nem csak a leggyorsabb, de a legköltségesebb is. 

Meddig tart a fehérítés hatása?

A fogfehérítés hatása nem maradandó. Az, hogy mennyi ideig tart függ a genetikától, a fogyasztott ételektől és italoktól, valamint attól, hogy dohányzol-e. Legrosszabb esetben akár már egy hónap után is látványos negatív változások következhetnek be. Amennyiben genetikailag szerencsés vagy és odafigyelsz arra, hogy mit eszel és iszol, valamint nem dohányzol, akár egy év is eltelhet addig, amíg egy újabb kezelésre lenne szükséged.

Mikor nem ajánlott a fogfehérítés vagy érdemes konzultálnod fogorvossal fogorvossal bármiféle kezelés előtt?

Az alábbiakban felsorolunk néhány esetet, amikor vagy nem ajánlott a fogfehérítés vagy mindenképpen ajánlott a fogorvossal való konzultáció, mielőtt belekezdenél.

Kor és Terhesség

A fogfehérítés nem ajánlott 16 éves kor alatt. Ennek oka, hogy eddig a korig a fogak és a pépkamra még fejlődésben vannak. Ebben az esetben a fehérítés irritálhatja a pépkamrát vagy érzékennyé teheti azt.

A fogfehérítés ugyancsak nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt.

Érzékeny fogak és allergiák

Azok, akiknek érzékenyek a fogai vagy az ínye, érdemes bármiféle kezelés előtt konzultálnia fogorvossal. Bárki, aki allergiás a preoxidra, nem használhat ilyen tartalmú készítményt. 

Irreális elvárások

Azok, akiknek irreális elvárásai vannak a fogfehérítéssel szemben, valószínűleg csalódni fognak. Általánosan reális elvárás a szem fehérjénél egy árnyalatnyival fehérebb szín elérése. A dohányosoknak érdemes figyelembe vennie, hogy ez a szokásuk hatással lesz az eredményekre, különösen ha a kezelés alatt sem teszik le a cigarettát.

Sötét foltos fogak

A sárga fogak reagálnak legjobban bármely kezelésre. A barnás fogak kevésbé jól reagálnak, míg lehetséges, hogy a szürke foltos vagy lila foltos fogak egyáltalán nem reagálnak. Utóbbi két esetben mindenféleképpen ajánlott fogorvossal való előzetes konzultáció.

Konklúzió

A fogfehérítésnek több módja közül választhatsz. A legjobb eredmények és a problémák elkerülése érdekében érdemes fogorvossal konzultálni a lehetséges módszerekről, azok előnyeiről és hátrányairól.