Szárítógépek

Egy jó szárítógép megkönnyíti a ruhák szárítását és egyes anyagok esetében lehetővé teszi a vasalás kihagyását – különösen a téli hónapokban, amikor a teregetés kevésbé ideális megoldás. 

Lehet, hogy néhány évvel ezelőtt a szárítógép vásárlás kisebb fejtörést okozott, mint a mosógép vásárlás: kisebb kínálat, kevesebb választási lehetőség. Mára azonban a helyzet változott. A gyártók évről-évre hozzák ki új modelljeiket, új technológiai megoldásokkal. Ennek eredménye az egyre jobb és egyre nagyobb kínálat, amivel csak egy probléma van: nehezebb választani.

Úgy gondoljuk, hogy nem igazán van jobb információforrás, mint azok, akik már megvásároltak egy adott gépet. Éppen ezért a legjobb szárítógépek listájának összeállításakor elsődleges forrásként a világhálón elérhető valódi vásárlói véleményeket vesszük. 

Először megnézzük a fő szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned választáskor, majd bemutatjuk azon top termékek listáját, amelyeket átlagon felül szeretnek a tulajdonosaik.

A szempontok előtt még egy gondolat: Látni fogod, hogy nincsenek jelentős különbségek a listán szereplő modellek között. Ez nem ámítás, ilyen a szárítógépek piaca. Még az egy gyártóhoz tartozó különböző modellek között sem jellemző a sok eltérés. Ez is nehezíti a döntést, viszont azt is jelenti, hogy csekély esélye van annak, hogy bármelyik itt bemutatott modell megvásárlásával hibát követnél el.

Legjobb szárítógépek közül néhány 2021-ben - tesztek és vásárlói vélemények alapján

Whirlpool FT M11 72B EE

Whirlpool FT M11 82B EE

A Whirlpool FT M11 72B EE egy 7 kg töltetkapacitású kondenzációs szárítógép. Energiaosztálya A++, ami átlagosnak mondható. A maximális zajszintje 64 dB, ami szintén az átlagos kategóriába sorolható. 15 különböző program beállítására van lehetőséged. A gépet használhatod késleltetett indítással is.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Whirlpool FT M11 82B EE méretei:

 • Magasság: 84,9 cm
 • Szélesség: 59,5 cm
 • Mélység: 64,9 cm

Bosch WTR85V10BY

Bosch WTR85V10BY

A Bosch WTR85V10BY egyike a Bosch 200.000 Ft alatti kondenzációs szárítógépeinek, amivel elégedettek a vásárlói. A gép nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az imént bemutatott Whirlpool kondenzációs szárítógép.

A++ energiaosztálya általános az ilyen árkategóriájú, jó minőségű szárítógépeknél. 8 kg töltetkapacitással rendelkezik, maximális zajszintje 65 dB. 13 különböző program közül választhat a felhasználó. Ugyancsak elérhető ennél a modellnél is a késleltetett indítás funkció.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Bosch WTR85V10BY méretei:

 • Magasság: 84 cm
 • Szélesség: 60 cm
 • Mélység: 64 cm

Bosch WTR85V00BY

Bosch WTR85V00BY

A Bosch WTR85V00BY nagyon hasonlít tudását illetőleg a lista előző tagjára, a Bosch WTR85V10BY-ra. A különbség annyi, hogy ennél a modellnél 13 helyett csak 11 program közül lehet választani + a töltetkapacitása 1 kg-mal kevesebb, egészen pontosan 7 kg. 

Energiaosztálya ugyanúgy A++-os, maximális zajszintje pedig 65 dB. A vásárlók többsége kiválóra értékeli a gép teljesítményét.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Bosch WTR85V00BY méretei:

 • Magasság: 84,2 cm
 • Szélesség: 59,8 cm
 • Mélység: 65,2 cm

Gorenje DE72/G

Gorenje DE72/G

A Gorenje DE72/G az előzőekhez hasonlóan egy kondenzációs szárítógép. Töltetkapacitása 7 kg. Energiaosztálya A++, ami átlagos használat mellett megközelítőleg 205 kWh/év becsült energiafogyasztást jelent. 

Maximális zajszintje 65 dB. 16 különböző program közül lehet választani. A digitális kijelző minden fontos információt kijelez. 

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Gorenje DE72/G méretei:

 • Magasság: 85 cm
 • Szélesség: 60 cm
 • Mélység: 62,5 cm

Candy CS H7A2LE-S

Candy CS H7A2LE-S

A Candy CS H7A2LE-S egy kondenzációs hőszivattyús szárítógép. A++ energiaosztályú, ami éves szinten nagyjából 212 kWh fogyasztást eredményez. 7 kg-os töltetkapacitása és 67 dB-el maximális zajszintje átlagosnak mondható. A vásárlók jelentős része jóra vagy kiválóra értékelte a Candy szárítógépét.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Candy CS H7A2LE-S méretei:

 • Magasság: 85 cm
 • Szélesség: 60 cm
 • Mélység: 59,5 cm

Legjobb szárítógépek közül néhány – 200.000 Ft felett


Az alább felsorolt szárítógépek közül van néhány, amelynek az eredeti ára éppen, hogy 200.000 Ft felett van. Így tehát előfordulhat egy leárazás során, hogy bizonyos gépek ára beesik 200.000 Ft alá. 

Bosch WTX87EH0EU

Bosch WTX87EH0EU

A Bosch WTX87EH0EU egy gőzös szárítógép, ami kiérdemelte a kiváló A+++-os energiaosztályt. A becsült éves energiafogyasztása 193 kWh. A modell a drágább szárítógépek közé tartozik, viszont sokat kapsz a pénzedért.

Nem csak rendkívül energiatakarékos, nagy, 9 kg-os töltetkapacitással is bír. A maximális zajszintje is átlagon felüli (vagy inkább alatti), 62 dB. 18 különböző program közül választhatsz és természetesen lehetőséged van késleltetett indításra is.

A Bosch WTX87EH0EU egy magas árú, nagy tudású, energiatakarékos szárítógép, amit bátran ajánlunk azoknak, akiknek a pénztárcája elbírja. 

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Bosch WTX87EH0EU méretei:

 • Magasság: 84,2 cm
 • Szélesség: 59,8 cm
 • Mélység: 59,9 cm

Whirlpool ST 92E EU

Whirlpool STU 92E EU

A Whirlpool ST 92E EU éppen, hogy ebben az árkategóriába került, hiszen nem sokkal kerül többe 200.000 Ft-nál. A vásárlók által szinte tökéletesre értékelt szárítógép egyik erőssége a töltőkapacitása, ami nem kevesebb, mint 9 kg. Ezzel minden 200.000 Ft alatti gép fölé emelkedik.

A++-os energiaosztálya átlagosnak mondható, ami normál használat mellett évi kb. 260 kWh-s fogyasztást eredményez. 

Sok, 18 program közül választhatsz a felhasználója. A maximális működési zajszintje 64 dB, ami megint csak átlagosnak mondható. A szárítógép mélysége az átlagosnál nagyobb, amit érdemes figyelembe venned választásnál.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Whirlpool ST 92E EU méretei:

 • Magasság: 84,9 cm
 • Szélesség: 59,5 cm
 • Mélység: 64,9 cm

Gorenje DA83ILS / I

Gorenje DA83ILS

A Gorenje DA83ILS / I egy energiatakarékos gőzös szárítógép. A+++ energiaosztályzata a lehető legjobb. Éves becsült áramfogyasztása 177 kWh, ami sokkal jobb, mint az A++ energiaosztályú gépeké.

Az energiatakarékosságon túl minden területen jól teljesít, de sehol sem kiemelkedően. Ezért is maradt meg az ára 200.000 Ft körül. Töltetkapacitása 8 kg, maximális működési zajszintje 66 dB. 14 különböző program közül lehet választani, lehetőség van késleltetett indításra és a szárítógép el van látva gyermekzárral.

A Gorenje DA83ILS / I méretei:

 • Magasság: 85 cm
 • Szélesség: 60 cm
 • Mélység: 62,5 cm

Bosch WTW85461BY

Bosch WTW85461BY

A Bosch WTW85461BY egy hőszivattyúval szerelt kondenzációs szárítógép. Amint az a nem gázos modelleknél megszokott, energiaosztályzata A++-os, tehát nem a legjobb, de nem is rossz. Mondhatni ilyen áron ez az átlagos osztályzat. Becsült éves energiafogyasztása 260 kWh körül alakul.

9 kg-os töltetkapacitása átlagon felüli. A dob belső térfogata 112 liter, ide lehet összesen 9 kb-nyi anyagot betenni egyszerre. 64 dB-es maximális zajszintje szintén átlagosnak mondható.

A Bosch az egyik legnépszerűbb és legtöbbet bizonyított szárítógép gyártó a piacon, így bármelyik modelljük mellett teszed is le a voksodat, kis esélye van annak, hogy mellényúlsz.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Bosch WTW85461BY méretei:

 • Magasság: 84,2 cm
 • Szélesség: 59,8 cm
 • Mélység: 59,9 cm

Whirlpool FT M22 9X2B EU

Whirlpool FT M22 9X2B EU

A lista végén egy újabb Whirlpool szárítógép, a FT M22 9X2B EU. Egy dolog biztos: Az összes gyártó lehetne kicsit kreatívabb a modellek elnevezésekor. De végülis nem ez érdekel minket, hanem, hogy az ígérteknek megfelelően teljesítsenek – vagy még jobban.

Talán nem túlzás azt leírni, hogy a Whirlpool a Bosch mellett a legkedveltebb két szárítógép márka egyike. A vásárlói visszajelzések legalábbis erről tanúskodnak. Nem hiába sokadik Whirlpool szárítógép modell a FT M22 9X2B EU ezen a listán.

Ez a modell egy A++ energiaosztályú, átlagon felüli – 9 kg-os töltetkapacitású kondenzációs szárítógép. 15 program közül választhat a használója. Elérhető benne a gyorsprogram és késleltetett indítás. Maximális zajszintje 64 dB, ami ugyancsak átlagosnak mondható.

<< Kattints ide az aktuális árért >>

A Whirlpool FT M22 9X2B EU méretei:

 • Magasság: 84,9 cm
 • Szélesség: 59,5 cm
 • Mélység: 64,9 cm

Választási útmutató

Ár

A szárítógépek nem olcsó berendezések és áruk széles skálán mozog, így az ár egy különösen fontos vásárlási szempont. 

Éppen ezért a legjobb szárítógépeket taglaló listánkat kétfelé vettük ár intervallum alapján. Ha kevesebbet tudsz költeni erre a háztartási nagygépre, találsz jó modelleket 100.000 – 150.000 Ft körül, ha többet tudsz a vásárlásra szánni, akkor vannak nagyobb tudású, különböző extrákkal felszerelt 200.000 Ft feletti modellek is.

Gáz- vagy elektromos szárító?

Amennyiben szárítót cserélsz, érdemes olyan típust választanod, amilyen ezelőtt is volt. Feltéve, hogy annak a típusnak a beszerelése oldható csak meg. Ugyanis a gáz szárítógépek működtetéséhez szükséges gázvezeték megléte a helyiségben, míg az elektromos szárítógépek működtetéséhez természetesen csak elektromos áramra van szükség.

Amennyiben van a helyiségben gáz avagy megoldható a bevezetése, érdemes a döntésnél figyelembe venned, hogy a gáz szárítógépek többe kerülnek ugyan elektromos társaiknál, viszont az üzemeltetésük olcsóbb, így hosszútávon anyagilag jobban járhatsz egy gázüzemű típussal.

Kondenzációs vagy hőszivattyús

A modern szárítógépek általában vagy kondenzációsak vagy hőszivattyúsak. Egyik típus sem gőzkivezető csövön keresztül szabadul meg a forró levegőtől, így nem szükséges a fal fúrása / bontása.

A két típus működési alapelve hasonló: mindkettő zárt rendszerben keringet meleg levegőt a ruhák szárítása érdekében. A technológia előnye a nem zárt rendszerhez képest a meleg levegő újra és újrafelhasználása, amivel sok energiát takarítanak meg ezek a szárítógépek.

A kondenzációs szárítógépekben a vizes levegő a beépített hőcserélő rendszeren keresztül kondenzálódik. Így a vízpára cseppfolyóssá válik, a rendszer pedig az így visszaszárított meleg levegőt visszaküldi a rendszerbe a ruha további szárítására. Ez a rendszeren belüli zárt körforgás egészen a szárítási ciklus végéig folytatódik. A kondenzációs szárítógépek általában csendesebbek, mint a hőszivattyús változatok. Így amennyiben egy modern, energiatakarékos és közben viszonylag csendes szárítógépet keresel, valószínűleg az egyik kondenzációs modell lesz ideális számodra.

A hőszivattyús szárítógépek a legújabb, legmodernebb szárítógép változatok. A már részletezett kondenzációs gépekhez hasonlóan zárt rendszerben használják fel újra és újra a szárítási folyamat során párássá vált levegőt, miközben párátlanítják azt. Ezek a gépek hőveszteség nélkül szárítanak és a többi típushoz viszonyítva kisebb hőfokon üzemelnek, ami szintén hozzájárul a kisebb energiafelhasználáshoz.

Szellőztetés

Szellőztetés szempontjából két különböző típusú szárítógépet különböztethetünk meg. Többségben vannak azok a szárítógépek, amelyeket valamilyen módszerrel szellőztetett helyiségben lehet csak üzemeltetni. A másik típusnál a szellőztetés nem szükséges, mivel a gép része egy fiók, amibe a gép a folyamatosan gyűjti a piszkos vizet. Ezt aztán a szárítás végeztével mindig ki kell üríteni a wc-be vagy mosdóba. Utóbbi típusok akkor ideálisak, amennyiben a szóban forgó helyiség jó szellőztetése nem megoldható.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság az utóbbi években lett releváns kérdés szárítógép-választásánál. Korábban ugyanis nem volt jelentős különbség az egyes modellek között. Azonban a hőszivattyús modellek megjelenésével a helyzet változott, így most már nem csak azt kell eldönteni, hogy gáz vagy elektromos, hanem azt is, hogy hőpumpás vagy sem.

A hőpumpás megoldás lényege, hogy a szárítógép ahelyett, hogy kiküldené a piszkos, nedves levegőt a szellőztetőn keresztül a kültérbe, a rendszerben tartja azt, lehűti, és visszaküldi a megtisztított levegőt a dobba, hogy újra felmelegítse azt. Ezzel a technológiával a szárítógép sok energiát spórol meg. A lényeg tehát, hogy a hőpumpás modellek energiatakarékosabbak a hagyományosaknál, azonban általában többe is kerülnek.

Töltetkapacitás

A szárítógépek töltetkapacitása a mosógépekhez hasonlóan kg-ban van megadva. Amennyiben mosógépből szükséged van az átlagosnál nagyobb kapacitásra, érdemes ezt megfontolni a szárítógépnél is, hiszen hasonlóan sok ruha vagy egyéb anyag szárítására fogod azt is használni.

Zajszint

A szárítógépek a hangosabb háztartási gépek közé tartoznak. Így igazán csendeset nem fogsz közöttük találni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hangosabb és kevésbé hangos modellek. A zajszintet a gyártó decibelben (dD) adja meg. Minél alacsonyabb a szám, annál csendesebb üzemű a szárítógép.

Méret

Ezt sem kell nagyon részletezni. Attól függően, hogy hova szánod a szárítógépet, annak mérete fontos kiválasztási szempont lehet. Ha túl nagy, lehet, hogy nem fér el. Ha pedig túl kicsit veszel, lehet hogy a kapacitás kárára fog menni.

További népszerű szárítógépek magyar webáruházakban