Szájzuhanyok

Különböző kutatások alapján a felnőtt lakosság ¼-e, ⅕-e küzd valamilyen a nem megfelelő fogápolás miatt kialakult szájhigiéniai problémával. A megfelelő fogápolás a napi kétszeri fogmosásnál kezdődik. Azonban nem feltétlen kell, hogy itt véget érjen. Ennél többet is tehetsz a fogaid hosszú távú egészségéért. 

A szájzuhany használata az egyik olyan módszer, amivel a fogápolást a következő szintre emelheted. Ezen az oldalon végigvesszük a szájzuhannyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint bemutatunk néhány olyan terméket, ami ideális választás lehet számodra.

Legjobb szájzuhanyok közül néhány 2021-ben - Vélemények, tesztek alapján

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan akkumulátoros és vezetékes szájzuhanyt, amelyek a teljesítményük, valamint a vásárlói visszajelzések alapján a legjobbak közé tartoznak. Amennyiben tehát ezek közül választasz, szinte biztosan nem fogsz mellé.

Sencor SOI 1100SL

Sencor SOI 1100SLA Sencor SOI 1100SL egy vezeték nélküli szájzuhany, ami nagyon népszerű a vásárlók körében és rendszerint kiváló értékelést kap.

3 különböző vízáramlási mód közül választhatsz. A készülék töltési ideje 8 óra, üzemideje pedig 56 perc, azaz napi kétszeri 2 perccel számolva, 2 hetente kell feltölteni.

Tartályának kapacitása 150 ml, ami átlagos a vezeték nélküli modellek között.

Ez a modell egy átlagos árú, jó teljesítményű és a visszajelzések alapján megbízható készülék egy ismert márkától.


Dr. Mayer WT3100

Dr. Mayer WT3100A Dr. Mayer egy népszerű szájzuhany márka, függetlenül attól, hogy vezeték nélküli vagy vezetékes tartályos típusról van szó.

A WT3100 egy vezeték nélküli modell, ami átlagos tulajdonságokkal rendelkezik. 3 különböző üzemmód közül választhatsz.

A készülék jelez az ideális 2 perc leteltekor.

A víztartály kapacitása 150 ml. A csomagban 2 db fúvóka van. Ez a modell is egy remek választás, amit a használói nagyon szeretnek.


 

Panasonic EW1211W845

Panasonic EW1211W845A Panasonic kimondhatatlan nevű vezeték nélküli szájzuhanya is egy remek választás. Ez a modell sem tér el érdemben tudásban az előző kettőtől.

Víztartálya valamivel kisebb, 130 ml-es, azonban ez nincs igazán hatással a használhatóságára. Ennél a készüléknél is 3 fokozat közül választhatsz.

A vásárlói visszajelzések alapján az EW1211W845 is egy olyan akkumulátoros szájzuhany, ami nagyon jól teljesít a gyakorlatban is.


Oral-B OxyJet MD20

Oral-B OxyJet MD20A kutatásunk alapján az Oral-B ezen modellje lehet az egyik legnépszerűbb, legnagyobb számban megvásárolt elektromos fogkefe-szájzuhany kombó Magyarországon.

Ez nem egy akkumulátoros modell, hanem egy vezetékes, víztartályos. Így van egy asztali egysége, aminek része egy nagyobb, 600 ml-es víztartály.

Figyelembe véve a készülék tudását, nagyon kedvező áron meg tudod vásárolni. A tudása és a pozitív visszajelzések mellett, a márka, valamint a termék ára is mellette szól.


Dr. Mayer HDC5100

Dr. Mayer HDC5100A HDC5100 egy másik elektromos fogkefe – szájzuhany kombó. Ez a szájzuhany azonban nem vezetékes, hanem akkumulátoros. A tartályának térfogata 160 ml, ami valamivel nagyobb az átlagosnál.

A szájzuhany el van látva kétperces időzítővel. Szokásos módon 3 különböző program közül választhatsz. A csomag része 4 db fúvóka is.

Akkor érdemes ennek a modellnek a vásárlásán elgondolkoznod, amennyiben egy teljeskörű professzionális szájápolási megoldást keresel.

 


Dr. Mayer WT5000

Dr. Mayer WT5000Még egy Dr. Mayer termék, ezúttal egy vezetékes szájzuhany.

A WT5000-es kifejezetten nagy víztartállyal rendelkezik: 1600 ml-es. 

A csomag része nem kevesebb, mint 8 darab fúvóka. A víz nyomása 0 és 90 PSI közötti értékre állítható be. 

Ez a szájzuhany ideális megoldás több ember, egy egész család számára. Így amennyiben nem csak magadnak keresel szájzuhanyt, ez egy minőségi választás.

 


Waterpik Ultra WP112

Waterpik Ultra WP112A Waterpik sok szájzuhany tesztet megnyert már különböző modelljeivel, vagy legalábbis a top helyek egyikén végzett.

Az Ultra WP112 egy modern kinézetű, nagyon jó vezetékes szájzuhany. A nyomás erőssége 10 fokozatban állítható, maximum 90 PSI nyomásig. Tartálya 600 ml-es, ami átlagosnak mondható és a célnak tökéletesen megfelel. 

Nem csak kinézete, a benne található technológia is a legmodernebbek között van, így nem csoda, hogy az árát tekintve is a prémium kategóriát erősíti.

Választási útmutató

Ebben a részben összegyűjtöttük neked a fő választási szempontokat valamint megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek szájzuhanyokkal kapcsolatban.

Mi az a szájzuhany?

A szájzuhany egy olyan jellemzően elektromos eszköz, amely valamilyen forrásból vizet kap, amit nagy nyomással a szájba juttatva szabadítja meg a fogakat a lepedéktől szinte minden más módszernél hatékonyabban. Kinézetre a legtöbb modell nagyban hasonlít az elektromos fogkefékre. 

Szájzuhany vagy Fogselyem?

A szájzuhany célja hasonló, mint a fogselyemé. Adódik tehát a kérdés, hogy miért érdemes előbbit választani, főként figyelembe véve a két megoldás közötti árkülönbséget. Nézzük tehát a szájzuhany néhány előnyét a fogselyem használatával szemben.

 • Olyan területeket is el lehet vele érni, amiket fogselyemmel nem vagy csak nehézkesen.
 • A fogselyemmel szemben kevésbé áll fenn az íny felsértésének veszélye.
 • Nagyon egyszerű a használata, különösen fogszabályzó viselése esetén.
 • Gyorsabban lehet vele elvégezni az alaposabb tisztítást.
 • Működés közben masszírozza az ínyt, ami segít egészségesen tartani.

Mennyire hatékony a szájzuhany?

Az USA-ban több kutatást is végeztek abból a célból, hogy kiderüljön mennyire hatékonyak a szájzuhanyok. A West Liberty Egyetem például a Magyarországon is kapható, saját magát a legnépszerűbb szájzuhany márkának nevező Waterpik egyik modelljét tesztelte. A hagyományos fogkefés tisztítás hatékonyságával hasonlították össze. 

A tesztelés 4 hétig tartott és az eredmények magukért beszélnek: a szájzuhany 159%-kal kevésbé okozott fogínyvérzést, 135%-kal volt hatékonyabb fogínygyulladás ellen és 134%-kal hatékonyabb volt a lepedék eltávolításában.

Nem ez az egyetlen témában végzett kutatás, ami hasonló eredményekre jutott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szájzuhanyt a hagyományos vagy elektromos fogkefés fogmosás helyett érdemes használni. A legjobb eredmény érdekében érdemes a szájzuhanyra a fogmosás kiegészítéseként tekinteni.

Szájzuhany típusok

Talán nem meglepő, hogy több különböző szájzuhany típus létezik. Alább a fő tudnivalók.

 • Csapra szerelhető szájzuhany – a típus neve mindent elárul: ezeket a modelleket a csapra kell rászerelni, azon keresztül nyerik a vizet.
 • Vezeték nélküli szájzuhany – az elektromos fogkefére ez a típus hasonlít a leginkább. A markolatot kell vízzel feltölteni és már kész is a használatra – amennyiben fel van töltve az akkumulátora. 
 • Vezetékes, tartályos szájzuhany – Ennél a típusnál a víz egy különálló egységben van, amiben nagyjából 500-600 ml víz fér el. A tartályt kell csatlakoztatni a hálózatra, a szájzuhany feje pedig egy, a víz szállítására szolgáló vezetékkel csatlakozik a tartályhoz.

Víz kapacitás

A szájzuhany ezen tulajdonsága elég fontos, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ideig használható a víz újratöltése nélkül. 

A csapra szerelhető szájzuhanyok esetében a víz kapacitás természetesen nem szempont. A tartályos szájzuhanyok egyszerre nagyjából 0,5 liter körüli vizet tárolnak, míg a vezeték nélküliek 50-60 ml-t.

Mindez azt jelenti, hogy a nem elegendő kapacitás igazából egyedül a vezeték nélküli szájzuhanyok esetében lehet probléma.

Sebesség- és víznyomás beállítások

Mindenképpen előny, ha lehet változtatni a vízsugár sebességén és a víznyomáson. Így testre lehet szabni például aszerint, hogy mennyire érzékenyek az ínyek.

A vezetékes, tartályos szájzuhanyokon akár 10 fokozatú víznyomás is beállítható. A vezeték nélküli modellek esetében általában 3 db körüli beállítási lehetőség van. A hálózati szájzuhanyok tehát jobban testreszabhatók.

További szempontok és jellemzők, amiket érdemes figyelembe venned

 • Be-kikapcsoló gomb a markolaton – Furcsának tűnhet, de vannak olyan modellek, amelyeken nincs be-kikapcsoló gomb.
 • Garancia – A legjobb modellekre általában 2 év garancia van, ami jól jön, amennyiben valamiért elromlik a szájzuhany.
 • Működési zajszint – A legtöbb szájzuhany elég hangos. A gyártók igyekeznek halkabb modelleket kifejleszteni, azonban még nem igazán léteznek igazán csendes darabok.
 • 360 fokban forgó markolat – A minél nagyobb tisztítási hatásfok érdekében érdemes olyan modellt választani, amelynek 360 fokban forgó markolata van.

A szájzuhany helyes használata

Az alábbi videó alapján elsajátíthatod a szájzuhany helyes használatát.

Elektromos fogkefe szájzuhannyal

Egyes gyártók kínálatában vannak elektromos fogkefe – szájzuhany kombók. Amennyiben még elektromos fogkeféd sincs, érdemes elgondolkoznod egy ilyen csomag megvásárlásán. Az ilyen csomagokról szóló cikkünket itt éred el.

Konklúzió

Ezzel a végére is értél választási útmutatónknak. Most már fel vagy vértezve minden szükséges tudással ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb szájzuhanyt. Egészséges fogakat kívánunk!