Robotporszívók

A robotporszívók a takarítógépek legmodernebb fajtái. A legjobb modelleket elég előre beprogramozni és az előre megadott időben és helyiségekben elvégzik helyetted a porszívózást. Hazugság lenne azt mondani, hogy ha egy ilyen eszközt vásárolsz, soha többet nem kell porszívóznod, de ha jól választasz, mindenképpen ritkábban kell és gyorsabban végezni fogsz.

A porszívózás minden bizonnyal az egyik “legkevésbé kedvelt” házimunka. Nyilván vannak még kevésbé kedveltek, mint például a wc takarítás, vagy egyesek számára a mosogatás. Ez valószínűleg egyénfüggő.

Mindenesetre hacsak nem szeretsz porszívózni, valószínűleg már eljátszottál a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha többet nem kellene ezzel a feladattal rendszeresen foglalkoznod. A megoldás: egy robotporszívó. A robotporszívó már nem nevezhető egy új találmánynak. Sok éve jelen vannak a piacon.

Egyre több gyártó készít egyre modernebb, nagyobb funkcionalitással rendelkező robotporszívót. Mindeközben, ahogy lenni szokott, az alsó-kategóriás készülékek ára folyamatosan csökkent, így többek számára elérhető luxus lett.

A robotporszívók használata kevés beavatkozást igényel emberi oldalról: típustól függően távirányítóval vagy applikációval lehet őket elindítani, a magasabb árkategóriájú modellek egy részét pedig be lehet programozni automatikus porszívózásra.

Legjobb robotporszívók 2021-ben - tesztek és vásárlói értékelések alapján

Az alábbiakban összeállítottunk egy listát, amin csak olyan robotporszívók kaptak helyet, amik különböző tesztek, valamint vásárlói vélemények alapján jól vagy nagyon jól teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy ha ebből a listából választasz egyet, több, mint valószínű, hogy te is elégedett leszel.

Nem gondoljuk, hogy létezne egy egyértelműen “legjobb modell”, hiszen az, hogy melyik mennyire jó, valamilyen mértékben szubjektív is. Az alábbi lista összeállításával az volt a célunk, hogy esélyt adjunk arra, hogy megtaláld benne a számodra legjobbat.

A lista után találod választási útmutatónkat, amiben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned vásárláskor.


Neato Botvac D4 Connected

Neato Botvac D4 ConnectedListánk első szereplője egy kevésbé ismert márka közepes árszabású (100.000 Ft – 150.000 Ft között elérhető) modellje.

A Neato Botvac D4 Connected több robotporszívók körében végzett teszten is előkelő helyen végzett, köszönhetően elsősorban annak, hogy a legmodernebb technológiával van ellátva megfizethető áron.

Íme az alap adatok: Tartályának kapacitása 0,77 liter. A működési zajszintje 60 dB. Valamivel több, mint 3 kg-ot nyom üresen. Az akkumulátor üzemideje 75 perc, míg a teljes töltési idő kb. 100 perc. A gyártó ajánlása szerint maximum 75 négyzetméteres lakás takarítására ideális.

A virtuális “No Go” vonalak megszabják a robotporszívónak, hogy hova nem mehetnek. Ezeket a vonalakat te jelölheted ki a Neat saját “FloorPlanner” nevű applikációján keresztül. 

A Botvac D4 magától is elég okosan dolgozik. A LaserSmart technológia segítségével letapogatja a környezetét és tervet készít saját magának a takarításra. Így mindig a legoptimálisabb utat járja be, aminek köszönhetően maximálisan kihasználja az üzemidejét. A LaserSmart technológia a sötétben takarításra is alkalmassá teszi.

El van látva több hasznos érzékelővel is: a távolságérzékelő, esésérzékelő és lökésérzékelő sem maradt ki ebből a modellből.


Xiaomi Roborock S50 / S5 Max

Xiaomi Roborock S5Egy jól átgondolt robotporszívó listáról sem maradhat le a Xiaomi talán legnépszerűbb modelljének, az S5-ösnek a nem sokban módosított utódja, a Roborock S50 Max.

Itt találod a modellről készített részletes véleményünket.

A Roborock modell családnak jó néhány tagja van, amiből nem az S5 Max az egyetlen, ami szerepel ezen a listán.

Na de vissza az S5 Max-ra: nem csak a Xiaomi egyik legnépszerűbb modellje, hanem úgy általában is az egyik legkeresettebb és legjobbra értékelt robotporszívó, ami Magyarországon is kapható.

<< Megnézem az aktuális árát >>

5.200 mAh-es akkumulátorának köszönhetően üzemideje akár 150 perc is lehet. A működési zajszintje valamivel magasabb, mint a lista előző szereplőjéé: maximum 67 dB.

Ideális szőnyeg és akármilyen padló tisztítására is. A portartályának térfogata 0,42 liter. Nem csak portartálya van, hanem víztartálya is, hiszen felmosásra is képes. 

Természetesen jár hozzá applikáció, amin keresztül lehet szabályozni a működését. Sok különböző üzemmód közül lehet választani. Továbbá el van látva a szokásos érzékelőkkel: ütközés- és leesés elleni érzékelő.

A Roborock S50 Max egy remek választás, hiszen elődjével együtt már magyar háztartások ezreiben bizonyította, hogy megkönnyíti a házimunkát.


Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop ProA Mi Robot Vacuum Mop Pro az S5-höz hasonlóan egy 2-az-1-ben robotporszívó, hiszen mosás funkcióval is rendelkezik.

A készülékről készített részletes véleményünket ide kattintva éred el.

Ennek köszönhetően 3 üzemmód közül lehet választani: porszívózás, felmosás vagy kombinált tisztítás.

Kicsivel nagyobb a szívóteljesítménye, mint az S5-é a maga 2.100 Pa-s értékével. Szőnyegekkel ugyanolyan jól boldogul, mint bármilyen kemény padlófelülettel. 

Akkumulátora 3.200 mAh-es, ami maximum 110 perces üzemidőt tesz lehetővé. A jobb robotporszívóktól megszokott módon, amikor érzékeli, hogy kezd lemerülni, automatikusan visszamegy a dokkolóba feltölteni magát. Feltöltést követően ott folytatja a munkát, ahol félbehagyta. 

<< Megnézem az aktuális árát >>

Tiltott zónákat a szokásos módon, okostelefonon keresztül lehet beállítani. Az okostelefonos applikáción keresztüli vezérlésen túl kompatibilis Google Assistant-tel és Amazon Alexa-val is, így akár hangvezérléssel is lehet irányítani. 

Az S5-höz hasonlóan ez is egy kompakt, alacsony modell, így szűkebb helyekre is befér. Olyan szempontból sincs különbség a két modell között, hogy maximum 2 cm-es akadályokon képesek átmenni.

Tudásban a Mi Robot Vacuum Mop Pro nem igazán marad el az S5-től. Az üzemidő az a terület, ahol a legnagyobb a különbség a két modell között. Amennyiben számodra a 110 perc is megfelelő, valószínűleg érdemes ezt a modellt választanod, mivel valamivel kevesebbe kerül.


Tesla Robostar T60

Tesla Robostar T60Ez a Tesla nem összekeverendő az elektromos autó- és napelem, valamint otthoni akkumulátor gyártó céggel. Ez a tesla egy cseh cég, aminek a Robostar T60 nevű robotporszívója igen népszerű idehaza. 

Ha néhány szóban össze kellene foglalni, hogy milyen robotporszívó a Robostart T60, valahogy így hangzana: A Robostar T60 egy kedvező árú, a legtöbb felhasználó számára elég okos, jó teljesítményű és megbízható robotporszívó. 

<< Megnézem az aktuális árát >>

Akkumulátora 2.600 mAh-es, az üzemideje pedig maximum 110 perc. A készülék zajszintje igen alacsony: mindössze 55 dB. 

Ami az irányíthatóságot illeti, ez az egyik terület, ahol elmarad sok más modelltől – tehát ennek köszönheti kedvezőbb árát: nem lehet ugyanis okostelefonról irányítani. Vagy a készülékről vagy a készülékhez járó távirányítóval lehet elvégezni a beállításokat.

Jó hír, hogy ezt a modellt is ellátta a gyártó víztartállyal, tehát felmosás funkciója is van, így teljeskörű takarítást lehet vele végeztetni. A szokásos alap érzékelők ebben a modellben is megtalálhatók, így nem kell attól tartani, hogy szétveri magát, vagy leesik a lépcsőn.


Sencor SRV 2230TI

Sencor SRV 2230TIA Sencor robotporszívó kínálata igen nagy és jó, így nem volt egyszerű feladat egyet kiválasztani belőle, amit itt bemutatunk.

A 2230ti-ről készített részletes véleményünket ezen a linken keresztül éred el.

Végül azért az SRV 2230TI-re esett a választásunk, mert egy egy rendkívül kedvező árú, nagyon jó visszajelzésekkel rendelkező robotporszívó ettől a neves márkától.

Természetesen egy ilyen olcsó robotporszívó (60.000 Ft környékén mozog az ára) alulmarad a több százezer forintos modellekhez képest bizonyos területeken, de meglepően kicsi a lemaradása.

<< Megnézem az aktuális árát >>

Vegyük például a töltési- és üzemidőt. A töltési ideje viszonylag hosszú, 5 órás, míg az üzemideje rövidebb sok más modellnél, de nem sokkal, hiszen 90 percig ez is tud egyhuzamban takarítani.

Zajszintje 60 dB, ami átlagosnak mondható. Ez is el van látva felmosó funkcióval, így az üzemmódok tekintetében sem szenvedsz hiányt, ha ezt választod. Ugyancsak megtalálható benne a szokásos leesésgátló és ütközésgátló.

Összefoglalva: kicsit kisebb az üzemideje, tovább kell tölteni, nem lehet okostelefonnal távolról irányítani, valamivel kisebb a szívóereje is, mint más, drágább modelleknek, de ilyen áron ezek elnézhető “lemaradások”.


Xiaomi Roborock S6 Pure

Xiaomi Roborock S6 PureAz utolsó Xiaomi modell a listánkon, mind közül a legdrágább és legokosabb: az S6 Pure. 

Kattints ide részletes véleményünkért.

Ez a robotporszívó nem csak szőnyeget és bármiféle padló felületet tisztít hatékonyan, még az állatszőr sem okoz gondot számára. 

3 órás töltési ideje is elég jó, viszont amivel igazán kiemelkedik a mezőny nagy részéből, az a 180 perces üzemidő, ami különösen soknak számít. Persze mindez még nem indokolná a 200.000 Ft körüli vételárat.

Az S6 Pure természetesen vezérelhető okostelefonnal, lényegében tud mindent, amit az S5 és még többet. Automatikusan képes felismerni a szennyeződést és annak típusát és az alapján állítani a tisztítási módon. Nem csak a szennyeződéshez, a padló felszínhez is alkalmazkodik, amit szintén automatikusan ismer fel.

<< Megnézem az aktuális árát >>

Haj-rácsavarodás funkcióval is el van látva. Azt is be lehet állítani, hogy a feltérképezett lakáson belül mely helyiséget vagy helyiségeket takarítsa csak.

A Roborock S6 Pure egy minden földi jóval ellátott robotporszívó, ami hozza a márkától megszokott minőséget és megbízhatóságot, kiegészítve a legmodernebb technológiai megoldásokkal.


Evovacs Deebot OZMO 950

Evovacs Deebot OZMO 950Listánk utolsó tagja az Evovacs Deebot OZMO 950.

Az, ha nem mond sokat ez a márka, nem a te hibád. Hazánkban egyelőre nem annyira ismert, mint a Sencor, az iRobot, vagy éppen a Xiaomi.

Azonban egészen elképesztő tudású és teljesítményű robotporszívókat készítenek, s talán ami még fontosabb egy kevésbé ismert gyártó esetében: rendre nagyon pozitív vásárlói visszajelzéseket kapnak.

Mind tudásban, mind árban nagyon hasonlít a lista előző szereplőjére, a Xiaomi Roborock S6 Pure-re. Azonban ennek a készüléknek még hosszabb a becsült maximális üzemideje: 200 perc! Ez két órával hosszabb, 5 órás töltési idővel párosul, de ez akkor is egészen elképesztő. 

Amennyiben az üzemidő valamilyen okból kifolyólag – mert például egy nekifutásra nagyon nagy terület takarítását kell megoldanod – elsődleges szempont, a listán szereplő gépek közül vagy ezt, vagy az S6 Pure-t érdemes választanod.

Ami a tudását illeti, nagyon hasonló az S6 Pure-éhoz: minden abban is megtalálható funkcióval és érzékelővel ellátták ezt a modellt is.

Vélemények, tesztek és egyéb bejegyzések

iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7+ Robotporszívó vélemények és teszt

0
A Roomba i7+ a robotporszívós berkekben egyik legismertebb márka, az iRobot prémium kategóriás modellje.  Magas ára miatt kevésbé elterjedt, mint sok más iRobot modell. Azonban...
iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 605 Robotporszívó vélemények és teszt

0
A Roomba 605 az iRobot egyik legnépszerűbb modellje. Ez elsősorban a kedvező árfekvésének köszönhető, ami meglepően jó teljesítménnyel párosul. A márka termékei jellemzően többszörösébe...
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro Robotporszívó vélemények és teszt

0
Ez a 3. Xiaomi Mi Robot robotporszívó, amiről részletes véleményt készítünk ezen az oldalon. A másik kettő az S50 Max és az S6 Pure....
Sencor SRV 2230TI

Sencor SRV 2230ti Robotporszívó vélemény (teszt)

0
A Sencor SRV 2230TI azon robotporszívók egyike, amelyek felkerültek a legjobbak közül néhányat bemutató listánkra a vásárlási útmutatónkon belül. Ennek elsődleges oka az volt,...
Xiaomi Roborock S6 Pure

Xiaomi Roborock S6 / S60 Pure Robotporszívó vélemények és teszt

0
A Xiaomi Roborock S6 Pure - vagy más néven S60 Pure (ugyanarra a modellre utal mindkét név) az S50 Max modellhez hasonlóan rajta van...
Xiaomi Roborock S5

Xiaomi Roborock S50 / S5 MAX Robotporszívó vélemények és teszt

0
A Xiaomi Roborock S50 Max - vagy más néven S5 Max (nincs különbség a kettő megnevezés között, ugyanarra a modellre utalnak) nem véletlen szerepel...

Választási útmutató

Alapvetően az oldalunkon véleményezett összes robotporszívó ugyanúgy működik: autonóm módon manővereznek néhány keréken az otthonodban, miközben felszívják a koszt.

Modelltől függően porszívó alján 2-4 db kefe található – ezek összegyűjtik a koszt/szemetet a padlóról, valamint a fal szélétől és a szívótérbe vezetik, vagy egyenesen egy kicsi, beépített szemetesedénybe irányítják. Amikor a tisztítás befejeződött, vagy ha lemerült az akkumulátoruk, visszatérnek a töltő dokkolójukhoz.

De az, hogy hogyan végzik a munkát, gyártótól és modelltől függően különbözhet. Íme néhány olyan jellemző, amit az alapvető paramétereken túl érdemes figyelembe venned:

Ár

A legjobb robotporszívók akár 300.000 – 400.000 Ft-ba is kerülhetnek, de a “csupán” jók is 100.000 – 150.000 Ft körül vannak.

Az ár értékelésekor érdemes tisztában lenned azzal, hogy még a legjobb robotporszívók is csak kiegészítő eszközök. Teljesen egy modell sem váltja ki a manuális porszívózást.

Érdemes a robotporszívókra úgy tekinteni, mint azok az eszközök, amelyeknek köszönhetően ritkábban kell porszívózni és két nagytakarítás között a padló folyamatosan viszonylag tiszta marad.

Töltési idő és üzemidő

Ezt a szempontot a 21. században, amikor mindenki tapasztalja a gyorsan lemerülő okostelefonokból fakadó kellemetlenségeket, nem szükséges magyarázni. Minél rövidebb a töltési idő és minél hosszabb az üzemidő, alapvetően annál jobb. 

Persze csakúgy, mint az összes többi szempontnál, itt is elsődlegesen a saját igényeidet kell először megfogalmazni és az alapján tudod eldönteni, hogy a töltési -és üzemidő mennyire fontos a te esetedben. Nem mindegy, hogy egy 35 négyzetméteres vagy egy 150 négyzetméteres lakásba keresel robotporszívót – utóbbi esetben az üzemidő jelentősége drasztikusan megnő.

Az akkumulátor típusa és élettartama

Napjainkban a legtöbb robotporszívót is Li-ion akkumulátorral szerelik fel. Ez napjainkban az akkumulátor típusok csúcsa. 

Az élettartam szempontjából annak érdemes utánajárnod, hogy az adott robotporszívóba szerelt akkumulátor kapacitása mennyi db töltésig nem csökken érdemben. 

Zajszint

A robotporszívók ugyan sokkal csendesebbek, mint a hagyományos társaik, nem zajtalanok. Az egyes modellek működési zajszintjét db-ben adják meg a gyártók.

Természetesen minél alacsonyabb a zajszint, annál jobb. Azonban érdemes figyelembe venned a teljesítményt is. Jellemzően a robotporszívó teljesítménye és működési zajszintje között fordított arányosság van.

Szűrők

A robotporszívókon kettő különböző szűrő található, amelyek különböző célokat szolgálnak. A bemeneti szűrő elsődleges szerepe a motor szennyeződésektől való védelme, így növelve a termék élettartamát.

A kimeneti szűrő az egészség szempontjából rendkívül fontos. Ugyanis ez szűri meg a robotporszívóból kiáramló levegőt. A legelterjedtebb és legjobb szűrők a HEPA szűrők. Ezekből különböző hatékonysági fokkal bíró típusok érhetőek el. Minél hatékonyabb, annál jobb.

Irányítás

Az autonómiának köszönhetően nevezhetjük a robotporszívókat robotnak. Gyakorlatilag minden modell tartalmaz egy „automatikus” módot, amely annyit tesz, hogy elég vagy egy applikáció segítségével vagy pedig a robotporszívón az egyik gomb megnyomásával elindítanod a porszívót, ami ezt követően teszi magától a dolgát. 

Ez kiválóan alkalmas eseti tisztításra, de a legtöbb modell beprogramozható ütemezés szerinti tisztításra is. Ez utóbbi funkció akkor különösen hasznos, ha akkor is működtetni akarod a robotporszívót, amikor éppen nem vagy otthon, vagy például ha rendszeres takarítást akarsz beállítani.

Néhány felsőbb kategóriás modell integrálódik az intelligens hangszórókkal is, például az Amazon Echo-val és a Google Home-mal, amelyek lehetővé teszik hangutasításokkal történő vezérlést is.

Tisztítási módok

Csakúgy, mint a hagyományos porszívók, a robotporszívók is beállíthatók padlón és szőnyegen való tisztításra is. 

A legtöbb robotporszívót tehát hatékonyan lehet használni különböző felületek tisztítására. Egyes verzióknál manuálisan kell beállítani azt, hogy milyen felület tisztítására indítjuk el a porszívót, mások képesek automatikusan érzékelni a felület változását és átállítani magukat menet közben.

Vannak olyan modellek, amelyekben van olyan mód, amit kis területek alapos tisztítására lehet használni (pl. ha valami kiömlik a padlóra). Ezen túl egyes modelleken be lehet állítani, hogy egy szobát egyszer vagy kétszer járjanak végig, vagy például hogy csak a falak mentén végezzenek tisztítást.

Navigáció

A robotporszívók egyik legnagyobb ígérete, hogy különösebb beavatkozás nélkül, autonóm módon végzik el a padló tisztítását. Ahhoz, hogy ezt az ígéretüket beváltsák, jó navigáló és manőverező képességekkel kell bírniuk.

Képesnek kell lenniük elgurulni a különböző felületeken, kikerülni a bútorokat és egyéb akadályokat és el kell tudniuk kerülni az olyan veszélyeket, mint például a lépcsőről való leesés vagy a vezetékekbe való belegabalyodás.

A robotporszívók érzékelők kombinációjával „látják” a világot. Egyes érzékelők feladata, hogy lássák, amennyiben nő a padlótól való távolság – tehát például lépcső van a haladási irányban -, és értesítsék erről a robotporszívót, hogy az el tudja kerülni a balesetet. 

Más szenzorok megmondják, amikor egy tárgynak ütközött, így irányt változtathat, vagy a fal közelében van, így követni tudja azt. Megint más érzékelők segítik a robotot annak nyomon követésében, hogy mekkora távot tett meg.

A gyártótól és a modelltől függően a robotporszívókba tehetnek olyan érzékelőket is, amelyek feladata a szennyeződés komolyságának és mennyiségének megállapítása, ami alapján automatikusan képesek beállítani az ideális tsiztítási módot.

Térképezés

A gyártók az utóbbi időben elkezdtek feltérképező szenzorokat beépíteni egyes robotporszívóikba. Ezek a modellek fedélzeti kamerát vagy lézeres reflexiókat használnak a helyiség teljes feltérképezéséhez. Ez lehetővé teszi, hogy a robotporszívó létrehozza a tér térképét, és elhelyezze magát azon a térképen.

A feltérképezés egyik előnye, hogy a robot tudja, hogy mely területeket tisztította már meg, így elkerülve azt, hogy egy adott terület tisztításával a szükségesnél több időt töltsön.

A porszívó a feltérképezés funkciónak köszönhetően azt is tudja, hogy hol kell folytatnia a tisztítást, ha a feladat közepén le kell állnia és újra kell töltenie magát. Ez ideális a nagyobb területek tisztításakor. Ez a funkció egyelőre egyfajta extrának számít, így elsődlegesen a drágább, prémium modelleknél elérhető.

Határ blokkolók

Egy ideális világban a robotporszívó használata előtt mindig mindig összepakolsz, amennyiben rumli van. A valóságban ez persze nem így működik. Ezt a robotporszívó gyártók is jól tudják.

Éppen ezért sok robotporszívónál megvan a lehetőséged arra, hogy bizonyos területeket lezárj előle. A teljesség igénye nélkül ilyen lehet például a gyerekek játszó része, vagy például egy olyan terület, ahol sok kábel van, amibe belegabalyodhat a porszívó.

Gyakran ezt úgy mágneses szalagok elhelyezésével tudod megtenni. A robotporszívó érzékeli ezeknek a szalagoknak a jelenlétét és nem megy keresztül rajtuk.

Néhány modell esetében virtuális határokat, úgynevezett “No go” zónákat is be lehet állítani, így elkerülve a mágneses szalagok szükségességét.

Méret

A robotporszívó mérete néhány szempontból érdekes. Először is a méret meghatározza, hogy a porszívó mennyire jól tud kis helyekre bemenni és takarítani, mint például a kanapé vagy alacsony asztalok alatt. 

Amennyiben a porszívó túl magas, vagy nem képes kitakarítani az ilyen objektumok alatt, vagy még rosszabb: beszorul és ki kell szabadítani. 

Másodsorban a méret azért is fontos szempont, mert meghatározza a porbefogadó-képességét. A robotporszívókban nincs táguló porzsák, így annyi por befogadására képesek, amekkora a tárolójuk.

Nem igazán van tehát ideális méret. Csak számodra ideális van. Javasoljuk tehát, hogy gondold végig, mely területek tisztítására akarsz robotporszívót használni és ez alapján a kisebb vagy nagyobb méret az ideális számodra.

Wi-Fi

A Wi-Fi-kompatibilis robotporszívók lehetővé teszik, hogy egy fizikai távvezérlő helyett (vagy mellett) egy okostelefonos alkalmazással irányítsd őket. 

Véleményünk szerint ez önmagában nem igazán indokolja ezen modellek többletköltségét, de egyes modellek alkalmazásai egyéb előnyökkel is járnak, például részletes tisztítási előzményeket, valamint a jobb navigáció érdekében az alaptérképek mentését és szerkesztését.

Ezeket a modelleket érdemes fontolóra venni, ha nagy, bonyolult terek takarítására kívánod használni a robotporszívót.

Konklúzió

Ezzel a végére is értél robotporszívó választási útmutatónknak. Amennyiben mindent elolvastál, most már fel vagy vértezve a szükséges tudással ahhoz, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb modellt – legyen az akár egy a mi listánkról, akár valamilyen más modell. Sok sikert a vásárláshoz és a birtokláshoz!

Népszerű robotporszívók magyar webáruházakból