Néhány évtizeden keresztül az otthoni kenyérsütés nem volt jellemző. Korábban sokan kényszerből űzték ezt a tevékenységet, hiszen nem vagy csak korlátozott mennyiségben lehetett kenyeret vásárolni. Idővel ez megváltozott és ma már rengeteg helyen lehet kenyeret vásárolni, van ahol még a választék is széles: fehér, teljes kiőrlésű, barna, rozsos stb.

Az utóbbi időben – részben talán köszönhetően a praktikus kenyérsütőgépek megjelenésének – az otthoni kenyérsütés újra divatba jött. Mára már Magyarországon is széles a kínálat ezekből a gépekből, ami több dologgal is jár, amelyek közül számunkra most a legfontosabb, hogy: nem egyértelmű a választás. Sok ismert gyártó többféle modellt is forgalmaz. 

Ezen az oldalon összeszedtük azokat a szempontokat, technikai jellemzőket, amelyeket érdemes figyelembe venned választáskor. Néhányat be is mutatunk a top termékek közül – a jellemzőik és a vásárlói visszajelzések alapján. Vágjunk bele!

A legjobb kenyérsütőgépek 2020-ban - kutatásunk + vásárlói vélemények alapján

Vásárlási útmutató

Miért érdemes kenyérsütőt vásárolni?

A legtöbben azért kezdenek el otthon kenyeret sütni, mert így a saját ízlésüknek teljesen mértékben megfelelő kenyeret tudnak készíteni. Vannak, akik szeretnek különböző receptekkel kísérletezni is.

Egy másik előnye az otthoni kenyérsütésnek, hogy pontosan tudod, mi kerül a kenyérbe.

Végül de nem utolsó sorban kevés jobb illatra lehet felébredni, mint a frissen sült kenyér.

Hogyan működik a kenyérsütő?

A modern kenyérsütőgépek legnagyobb szépsége, hogy szinte minden maguktól, automatikusan megcsinálnak. Az alábbiakban végig vesszük a fő lépéseket.

 • Természetesen mielőtt neki fognál a folyamatnak, el kell döntened, hogy konkrétan milyen kenyeret akarsz sütni. A vásárlási szempontoknál látni fogod, hogy a legtöbb géppel sok különböző típusú kenyeret lehet készíteni. 
 • Miután megvan a kívánt recept, az alapanyagokat bele kell adagolnod a gépbe. Az, hogy konkrétan miket, nagyban függ a recepttől, de például élesztőt és valamilyen lisztet biztosan.
 • El is indíthatod a kívánt programot. A készülékek kezelőfelülete elég egyértelmű, egyszerűen kezelhető. Néhány gombnyomás és már indul is a gép.
 • Indítást követően az egyik zajosabb szakasza jön a folyamatnak: a dagasztás első része.
 • Ezt követően a készülék csendben van, majd megint beindul az elektromos motor, amivel befejezi a dagasztást. 
 • Ezt követően némi idővel a sütő kapcsol be és már indul is a kenyérsütés.
 • Ezt követően nincs más dolgod, mint kivárni, hogy megsüljön a kenyér. Ennél a résznél már élvezheted a frissen sült kenyér illatát a konyhában vagy akár az egész házban.
 • Ennyi az egész

Lényegében a recept kiválasztásán és az alapanyagok adagolásán kívül nincs más feladatot. Csak türelemmel ki kell várnod, hogy a gép végig menjen a folyamat lépésein. Utána pedig érdemes mihamarabb eltisztítanod – ami szintén nem egy nehéz feladat, köszönhetően a tapadásmentes felületeknek.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venned vásárláskor

Ebben a részben sorra vesszük azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe, ha meg akarod találni a számodra legjobb kenyérsütőgépet.

Ár

Legyen szó bármilyen termék kategóriáról, megkönnyíted a saját dolgodat, amennyiben úgy állsz neki a nézelődéshez, hogy előre meghatározol egy maximális összeget, amit hajlandó vagy elkölteni.

Ami a kenyérsütőgépek árát illeti, a legtöbb készülék ára viszonylag kis intervallumon belül mozog: 35.000 Ft és 55.000 Ft között. Természetesen vannak ennél olcsóbb, 30.000 Ft alatti és drágább, akár 100.000 Ft körüli modellek is. A kínálat alapján úgy véljük, hogy amennyiben 45.000 – 50.000 Ft-ot rá tudsz szánni egy ilyen gépre, sok nagyon jó modell közül választhatsz.

Dagasztó kések száma

Léteznek készülékek 1 és 2 dagasztókéssel. A 2 késes modellek előnye, hogy jobban dagasztanak, így mindenképpen érdemes azok közül választanod.

Programok száma

A nevük ellenére a kenyérsütőgépekkel nem csak kenyeret lehet sütni, hanem sok minden mást is. Mindegyik gép különböző automatikus programokkal van ellátva. Minél több program, annál többféle dolgot lehet velük sütni. Vannak olyan modellek, amelyeknél 15-20 különböző program használható. 

Íme néhány program, hogy legyen elképzelésed arról, mi mindent lehet készíteni eg kenyérsütővel:

 • bagett
 • kalács
 • ciabatta
 • kenyérlepény
 • gluténmentes kenyér
 • kelt tészta
 • tészta
 • torta
 • dzsem stb.

Késleltetett indítás

Sok modell úgynevezett késleltetett indítás üzemmóddal is el van látva. Ennek köszönhetően előre betöltheted az alapanyagokat és a gép csak később lát neki a dagasztásnak és sütésnek. Akár este is feltöltheted a gépet, ami kora reggel nekilát a sütésnek és a friss kenyér illatára kelhetsz fel.

Hangjelzés

Egyes modellek jeleznek, amint végeztek a folyamat valamely részével vagy ha beavatkozásra van szükség a részedről. Utóbbira példa ha valami olyat sütsz, ami gyümölcsöt is tartalmaz – amit nem előre kell betölteni, hanem a folyamat közben.

Működési zajszint

A dagasztás, valamint a sütés nem hangtalan folyamatok. Tehát minden gép működése valamilyen szintű zajjal jár. Ilyen szempontból nincs nagy különbség a különböző modellek között, így valószínűleg nem ez lesz a döntő szempont.

Hőmérséklet megtartás

A késleltetett indításhoz hasonlóan ez is egy hasznos funkció, amivel sok modell el van látva. A lényege, hogy a sütés befejezését követően a gép valamennyi időn keresztül – jellemzően 1 órán át – még melegen tartja a kenyeret vagy bármi mást, amit készítettél. 

Kenyér tömege

Nem feltétlen ugyanakkora kenyeret akarsz minden alkalommal sütni. Ezért előnyös, hogy ha többféle méretű kenyér készítésére is alkalmas a kenyérsütőgép. Vannak olyan modellek, amelyekkel készíthetsz például 750 grammos, 1 kg-os vagy 1,5 kg-os kenyeret is.

Kenyérhéj sütése

Nem mindenki ugyanúgy szereti a kenyér héját. Van aki szereti ha vastagabb, ropogósabb, míg mások úgy preferálják, ha puhább. Sok modell esetében előre beállíthatod, hogy milyenre süsse a gép a kenyér héját. Általában 3 különböző mód közül választhatsz.

Garancia

Bár a kenyérsütőd minden bizonnyal nem a legdrágább készülék lesz a konyhádban, lévén egy pár tízezer forintos beruházásról van szó, a garanciának igenis van jelentősége. Szerencsére a kenyérsütőgépek azon készülékek közé tartoznak, amelyekre a gyártók a megszokottnál hosszabb, esetenként akár 10 éves garanciát kínálnak.

Tartozékok

Egyes modellekhez járnak tartozékok is. Különböző sütőformákra – például bagett formák – és sütőecsetre, kenyérvágó késre vagy akár receptkönyvre kell gondolni. Ezek közül talán a formák a leghasznosabbak.

Konklúzió

Amennyiben otthon szeretnél készíteni kenyeret vagy egyéb péksüteményeket, egy jó kenyérsütőgép rendkívül meg fogja könnyíteni a dolgodat.

Most már rendelkezel minden információval ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb kenyérsütőt. Jó sütögetést és finom kenyereket kívánunk!