Infrapanelek

Legyen szó az otthonodban különböző helyiségek, esetleg garázs vagy éppen kutyaház fűtéséről, más és más megoldás lehet ideális. Vannak olyan esetek, amikor talán éppen egy infrapanel az adott célra legmegfelelőbb melegítő berendezés.

Ezen az oldalon bemutatjuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned infrapanel vásárlásakor. Ezen túl megválaszolunk olyan gyakran ismételt kérdéseket, mint: “Hogyan működik az infrapanel”, “Mik az infrapanel előnyei és hátrányai?” stb.

Ha ez nem lenne elég, még egy listát is készítettünk olyan termékekből, amiket bátran ajánlunk a különböző témában végzett tesztek és valós vásárlói visszajelzések, vélemények alapján.

Legjobb infrapanelek közül néhány 2021-ben - Tesztek és vásárlói vélemények alapján

Ebben a szekcióban néhány olyan berendezést gyűjtöttünk össze neked, amivel szinte biztosan nem fogsz mellé, mert az ezeket a termékeket korábban megvásárlók rendszerint nagyon vagy teljesen elégedettek voltak a szerzeményükkel.

Klarstein Hot Spot Crystal IR

Klarstein Hot Spot Crystal IRA Hot Spot Crystal iR egy viszonylag nagy teljesítményű, 850 Watt-os infrapanel, amivel 18 – 20 négyzetméteres, átlagos belmagasságú helyiségeket lehet optimálisan fűteni.  IP24-es szabvánnyal rendelkezik, tehát fröccsenésálló, így ideális választás fürdőszobába is. 

Az eszközön található egy törölközőtartó is, így a fürdőszoba felmelegítése közben törölközőt és lehet vele szárítani. Kevesebb, mint 3 cm-es mélységével nem foglal nagy helyet, így kisebb fürdőszobákba is ideális választás.

A berendezéshez jár egy távirányító, így távolról is lehet irányítani. Amennyiben nagyobb helyiség fűtésére szeretnéd használni, kombinálhatod más berendezésekkel is. Kattints ide az aktuális árért az electronic-star.hu-n és vásárlói véleményekért.


Klarstein Wonderwall 30

Klarstein Wonderwall 30A Wonderwall 30 egy nagyon vékony 30 cm * 100 cm-es infrapanel. Nem csak vékony, könnyű is, hiszen mindössze 2,4 kg-ot nyom. Nem csak a falra, hanem a mennyezetre is felszerelhető.

A többi Klarstein infra fűtőpanelhez hasonlóan a teljesítmény 95 %-át hővé alakítja, tehát rendkívül hatékony.  A Wonderwall modellcsalád több méretben és teljesítménnyel is elérhető.

A Wonderwall 30-as a legkisebb teljesítményű: 300 Watt-os. Ebből kifolyólag kisebb, 6 – 8 négyzetméteres helyiségek fűtésére használható. Az előző modellhez hasonlóan ez is rendelkezik IP24-es tanúsítvánnyal, tehát akár fürdőszobában is használható.

Nem rendelkezik azonban törölközőtartóval, így ha ez szempont, érdemes az előző modellt választanod. Kattints ide az aktuális ár megtekintéséhez.


Klarstein Wonderwall Air Art

Klarstein Wonderwall Air ArtA következő modell a listánkon egy igazán különleges darab. Valójában egy modellről van szó, ami három különböző, egymástól nagyon eltérő dizájnnal vásárolható meg.

Ez a modell az úgynevezett kép infrapanel kategóriába tartozik. 60 cm * 100 cm-es méretével a nagyobb infra fűtőpanelek közé tartozik. Mindössze 2 cm vastag, tehát alig áll ki a falból. 10 kg-ot nyom, ami olyan szempontból érdekes, hogy amennyiben a mennyezetre akarod helyezni, figyelni kell a megfelelő erősségű rögzítésre.

600 Watt-os teljesítményével a teljesítménye közepesnek mondható. Nagyjából 12 négyzetméteres helyiség fűtéséhez ideális. IP54-es tanúsítvánnyal rendelkezik, így ideális nagyobb fürdőszobákba, hiszen ellenáll a fröccsenő víznek.

Amennyiben úgy gondolod, hogy valamelyik dizájn szép kiegészítője lehet az otthonodnak, válassz egy ilyen, képes infrapanelt. Két legyet ütsz egy csapásra. Itt nézheted meg az electronic-star.hu teljes képes infrapanel kínálatát.


Klarstein Hot Spot Wave

Klarstein Hot Spot WaveA Hot Sport Wave a Hot Spot Crystal-hez, az itt bemutatott első modellhez, hasonlóan egy törölközőszárítós infra fűtőpanel.

Átlag feletti, 1.000 Watt-os teljesítménnyel rendelkezik a berendezés, amivel a másik listán szereplő törölközőszárítós infrapanelt is felülmúlja. Akár 20 négyzetméteres alapterületű helyiség melegítésére is ideális megoldás lehet.

A törölközőtartóval együtt a méretei a következők: 60 centiméter széles, 80 centiméter hosszú és 22 centiméter mély. 2 törölközőtartó is helyett kapott a modellen, így akár az egész család törölközőit száríthatod rajta egyszerre.

Nagyon modern megjelenésű, alumíniumból készült és alumínium színű a berendezés, így bármely fürdőszoba szép és hasznos kiegészítője lehet. 

Mivel elsődlegesen fürdőszobába szánja a gyártó, természetesen víz fröccsenés elleni védelemmel is el van látva. Ide kattintva nézheted meg az aktuális árát.


Klarstein Wonderwall 72

Klarstein Wonderwall 72A Wonderwall modellcsalád másik tagja a 72-es számú, ami, mint a család összes tagja, teljesítményéről kapta nevét: egy 720 Watt-os infra fűtőpanellel van dolgunk. 

A gyártó maximum 14 négyzetméteres szobák fűtésére ajánlja. 60 cm * 120 cm-es kiterjedésével a nagyobb berendezések közé tartozik, azonban mélysége ennek is minimális, így alig fog kiállni a falból.

Ha már megjelenés: fehér színben vásárolható meg a berendezés. Falra és mennyezetre egyaránt szerelhető. Mindössze 5,6 kg-os tömegével nem fog problémát okozni a megfelelő erősségű rögzítés. 

A többi ezen listán szereplő modellhez hasonlóan ez is el van látva termosztáttal, amin be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. Amint ezt eléri, az infrapanel automatikusan kikapcsol, majd szükség esetén újra bekapcsol.

Amennyiben egy nagyjából 3 méter * 4 – 5 méteres szoba fűtésére keresel egy kis helyet foglaló, sima fehér színű infrapanelt, ez egy ideális választás lehet. Ezen a linken nézheted meg  termék aktuális árát.


Klarstein Marvel Mirror

Klarstein Marvel MirrorA Marvel Mirror a Klarstein egy kisebb teljesítményű modellje, hiszen maximum 360 Watt-os teljesítményre képes. Emiatt kisebb helyiségek fűtésére használható, nagyjából 7 négyzetméterig.

A berendezés különlegessége, hogy ez egy úgynevezett “tükör infrapanel” – tehát az elején egy edzett üvegből készült tükör található.

Ennek egyik következménye, hogy vastagabb és nehezebb a hasonló méretű, nem tükrös modelleknél.

Köszönhetően a tükörnek, a kisebb teljesítménynek, valamint az IP54-es tanusítványnak, ideális választás egy átlagos méretű fürdőszobába. Ebben a webáruházban elérhető ez az infrapanel.


Klarstein Wonderwall 120

Klarstein Wonderwall 120A listánk utolsó szereplője a Wonderwall termékcsalád csúcsa, az 1.200 Watt-os teljesítményű Wonderwall 120-as.

Nem csak teljesítménye a legnagyobb, méretei is, hiszen 100 cm * 120 cm-es. Azonban nem vastagabb a többi modellnél. Nagy teljesítményének köszönhetően akár 24 négyzetméteres helyiség fűtésére is alkalmas egyetlen darab ebből a berendezésből. 

A termékcsalád többi tagjához hasonlóan ezt is falra vagy mennyezetre lehet szerelni. Jár hozzá termosztát, amin keresztül lehet szabályozni a működését.

Ez a modell is ellenálló a vízfröccsenésekkel szemben.  Ha tehát egy nagyobb helyiség, például nappali fűtésére (vagy fűtésének támogatására) keresel infra fűtőpanelt, ezt a modellt érdemes választanod. Kattints ide további részletekért.

Választási útmutató

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a fő szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned a döntés meghozása előtt.

Ár

Az infrapanelek ára viszonylag nagy skálán mozog. Az ár elsődlegesen a márkától, valamint a berendezés teljesítményétől függ. A modellek legnagyobb részét valahol 10.000 Ft és 100.000 Ft közötti áron vásárolhatod meg.

Fogyasztás

Az infrapanelek elektromos eszközök, így használatuk az áramszámlát fogja növelni. Az eszközök egyik nagy előnye más megoldásokkal szemben, hogy a felhasznált energiát nagy arányban alakítják át hőenergiává. Jellemzően 90% feletti hatásfokról lehet beszélni. Így tehát kevés a feleslegesen elfogyasztott energia. 

Méretezés – Teljesítmény

Az infrapanelek teljesítményét Wattban adják meg a gyártók. Könnyen kiszámolhatod, hogy adott helyiség fűtéséhez minimum milyen teljesítményű infrapanelre van szükséged. 

Azt kell csupán kiszámolnod, hogy hány köbméteres a szoba. Ezt követően már csak azt kell nagyjából megbecsülnöd, hogy milyen a helyiség szigeteltségi foka. Az alábbi táblázat alapján könnyedén ki tudod számolni, hogy milyen infrapanelt kell vásárolnod teljesítmény szempontjából.

Szigeteltség foka

Szükséges Watt / köbméter
Rosszul szigetelt 35
Közepesen szigetelt 30
Jól szigetelt

25

Nézzünk egy példát: Egy 3 méter * 5 méter * 2,5 méteres szoba fűtését szeretnéd ilyen eszközzel megoldani. A szoba közepesen jól szigetelt. A szoba 37,5 köbméteres, aminek minden köbméterére nagyjából 30 Watt-ot érdemes számolni: Egy 1,125 Watt teljesítményű infrapanel (vagy több kisebb teljesítményű, ekkora együttes teljesítménnyel) lesz ideális számodra. 

Garancia

A garancia minden olyan termék esetében fontos szempont, ami sokba kerül és sokéves használatra vásárolja az ember. Az infrapanelekre a legtöbb esetben a gyártók több éves garanciát adnak, akár 10 évet is. 

Irányítás

Modelltől függően a berendezést lehet irányítani a termosztáton keresztül, távirányítóval vagy akár távolról, okostelefonos alkalmazással is. Utóbbi extra funkcióval felszerelt modellek természetesen valamivel drágábbak.

Típusok

 • Infrapanelek termosztáttal – A termosztáttal felszerelt infrapanelek automatikusan kikapcsolják magukat, amikor a szoba hőmérséklete eléri a kívánt szintet, majd újra bekapcsolnak, amennyiben újra melegítenie kell a beállított hőmérséklet eléréséhez.
 • Álló infrapanelek – Az álló vagy szabadonálló infrapanelek szabadon mozgathatóak úgy, mint egy ventillátor. Általában ezek a modellek kisebb teljesítményűek, mint azok, amiket falra vagy mennyezetre kell szerelni.
 • Falra szerelhető infrapanelek – Amennyiben egy stílusos modellt vásárolsz, érdemes a falra szerelned, hiszen így fog a legjobban mutatni. Különösen akkor, ha egy olyan modellt vásárolsz, ami egy kép mögé van rejtve. A legtöbb modell elég vékony, nem foglal sok helyet, így ideálisak kisebb helyiségekbe is.
 • Mennyezeti infrapanelek – Az ilyen típusú modellek külsőre leginkább a falra szerelhető berendezésekre hasonlítanak. A típus neve elég sokatmondó: ezeket az infrapaneleket úgy fejlesztették ki a gyártók, hogy mennyezetre szerelve nyújtanak ideális teljesítményt.
 • Törölközőszárító infrapanelek – Kinézetre hasonlítanak az azonos célú radiátorokra. Azonban azoknál sokkal gyorsabban felmelegednek és gyorsabban szárítják a törölközőket. Hasznos kiegészítői bármely fürdőszobának.
 • Tükör infrapanelek – Formára nem különböznek a sima falra szerelhető modellektől. Azonban azok általában fehér színűek, míg a tükör infrapanelek esetében a berendezés elején tükör található. Ezek tehát 2-az-1-ben eszközök.
 • Infrapanelek képpel – A tükör infrapanelekhez hasonlóan ezek az eszközök is kinézetükben különböznek a hagyományos verzióktól: ebben az esetben azonban nem tükör, hanem valamilyen kép vagy festmény van a berendezés elején, így az egy művészi alkotás mögé van rejtve.

Gyakran ismételt kérdések

Mik az infra fűtőpaneles fűtés előnyei?

Az infrapanel előnyei más fűtési megoldásokkal szemben a modern technológiából, a működési elvéből adódnak. Íme néhány ezek közül:

 • Embereket és tárgyakat melegít közvetlenül a levegő helyett.
 • Működési elvének köszönhetően használatával csökkenhet az áramszámla.
 • Az eszköz rövid időn belül felmelegszik a működési hőmérsékletre – akár 30 másodpercen belül.
 • Csendesen működik és nincs benne mozgó rész – így ideális lehet hálószobába.
 • Nem igazán igényel karbantartást – pl. a hagyományos radiátorokkal szemben.
 • Bekötése egyszerű, gyors és nem kerül semmibe.
 • Vannak olyan modellek, amik egyben tükörként vagy éppen festményként is funkcionálnak.

Infrapanel fűtés hátrányai

 • Az infrapanel hatékonysága érdekében különösen fontos, hogy ne legyen az útjában nagyobb tárgy – tehát például egy kanapé mögé helyezve nem fog ideálisan működni. 
 • Sok esetben drágábbak, mint egyéb, hagyományos fűtési megoldások – már amennyiben nem vesszük figyelembe az üzemeltetési költségeket. 

Tehát ez a fűtési megoldás sem tökéletes, lehetnek hátrányai, viszont az előnyök listája egyértelműen hosszabb.

Infrapanel működése

Az infrapanelek elektromos eszközök, amiket egyszerűen a hálózatra kell csatlakoztatni.

Ahogy a berendezés elnevezése sugallja, az infrapanel infravörös sugárzás segítségével melegít. 

Ennek a viszonylag modern technológiának köszönhetően, más melegítő berendezésekkel szemben, nem a levegőt melegíti, hanem a különböző útjába kerülő szilárd felületeket – tárgyakat, berendezéseket és embereket is. Ezek a szilárd felületek pedig tovább sugározzák a hőt, így tulajdonképpen egy 360 fokos radiátorrá változtatva a helyiséget.

Ennek a működési elvnek az előnyeiről bővebben a vásárlási útmutatónkban írunk.

Hogyan kell bekötni az infra fűtőpanelt?

Az eszköz bekötésének nehézsége elsősorban a típustól függ. Amennyiben egy falra szerelhető modellt választasz, magad is elvégezheted a felszerelést. Egy képhez vagy festményhez hasonlóan csak fel kell akasztani a falra, majd be kell dugni a legközelebbi konnektorba. Ha azt akarod, hogy ne látszódjon a vezeték, be is vezetheted azt a falba. Ebben az esetben érdemes villanyszerelő segítségét kérned.

Ha az eszközhöz jár termosztát, a legtöbb esetben azt is elég felszerelni a falra és csatlakoztatni a hálózathoz. Vannak azonban olyan modellek, amik termosztátjának felszerelése nem ilyen egyszerű és villanyszerelő segítségére lesz szükséged.

A mennyezetre szerelhető modellek esetében elkerülhetetlen a villanyszerelő bevonása a folyamatba – már amennyiben nem vagy te magad villanyszerelő.

A fürdőszobai infrapanelek esetében szintén szükséged lesz villanyszerelőre. Fontos, hogy olyan modellt válassz, amit a gyártó fürdőszobai felhasználásra szánt. Ezek az eszközök valamilyen szinten nedvességállóak, ami szükséges az optimális működésükhöz egy ilyen nedves környezetben.

Mit érdemes tudni az eszköz karbantartásáról?

Az infrapanelek karbantartása rendkívül egyszerű feladat: elég tisztán tartanod őket. Nincsenek mozgó alkatrészek, amiket cserélni kell, valamint nincs bennük szűrő, amit tisztítani vagy időnként cserélni kellene. Ez – hogy minimális karbantartást igényelnek – az egyik előnyük sok más melegítő berendezéssel szemben.

Vannak az infrapanelnek káros hatásai?

Az infrapaneleknek nincs bizonyított káros hatásuk az egészségre. Ellenkezőleg, sok más megoldáshoz képest egészségügyi előnyökkel is járnak.

Azok a hagyományos fűtő berendezések, amelyek a levegőt fűtik, a folyamat közben elkerülhetetlenül mozgatják, áramoltatják a levegőt a helyiségben. A levegővel mozgatásával a port is felverik és folyamatosan mozgatják, ami különösen hátrányos, amennyiben allergiás vagy. 

Ezzel szemben az infrapanelek nem melegítik a levegőt, így nem is mozgatják azt, így használatuk nem jár ilyen hátránnyal.

Ezek az eszközök nagyon komfortosak is. Mivel direkt téged melegítenek, kicsit olyan érzést érnek el, mint amikor a nap süti a testedet.

Az infrapanelek elnevezése talán nem a legszerencsésebb: úgy tűnhet, hogy valami természetellenes dologról van szó, ezért káros lehet az egészségedre. Az igazság az, hogy az eszközök működési elve egy nagyon természetes folyamat – hasonlít arra, ahogyan a nap is süt és melegít. 

Mint az összes elektromos melegítő berendezés, az infrapanelek sem bocsátanak ki szén-monoxidot, ami sok más megoldásnál biztonságosabbá teszi őket.

Sokszor felmerül kérdésként az elektroszmog is, mint káros hatás. A témában végzett tanulmányok nem találtak ilyen jellegű káros hatást. Így tehát a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek az eszközöknek lenne bármilyen káros hatása az egészségre.

Kutyaház fűtése infrapanellel?

Sok kutya tulajdonosban felmerül a kérdés, hogy hogyan teheti kellemesebbé a hideg hónapokat kiskedvence számára. A kutyaházak fűtésére több megoldás is létezik, amik közül az egyik egy infrapanel felszerelése. 

Amennyiben úgy döntesz, hogy ilyen eszközzel biztosítod a kutyaház fűtését, két dologra érdemes mindenféleképpen odafigyelned:

 • Úgy helyezd el az eszközt, hogy a kutya még véletlenül se tudjon hozzáérni vagy nagyon közel kerülni hozzá.
 • Olyan eszközt használj csak ilyen célra, ami el van látva termosztáttal. A kutyák nem izzadnak, így könnyen túlmelegedhetnek. A termosztáttal ellátott infrapanelek automatikusan kikapcsolnak, így ezeknél a modelleknél nem áll fenn ez a veszély  amennyiben a megfelelő hőfokra állítod be.

Konklúzió

Reméljük, hogy részletes vásárlási útmutatónkkal, a gyakran ismételt kérdések megválaszolásával, valamint a vásárlói visszajelzések alapján gondosan kiválogatott termékekkel segítettünk megtalálni a számodra ideális berendezést. Sok sikert a vásárláshoz és sok gondtalan évet!