Arabica vs Robusta

A kávé már 1.200 – 1.300 éve segít éberen maradni vagy éppen felébredni. Napjainkban már több, mint 70 országban termesztik a különböző fajtákat. Ezek alapján azt gondolhatnád, hogy rengeteg különböző kávébab fajta létezik. A valóság azonban messze van ettől.

Fő kávébab típusok

3 fő kávébab fajta van: Arabica, Robusta és Liberica. Ha szoktál kávét fogyasztani, akkor valószínűleg az első kettő névvel már találkoztál.

Arabica – A legelterjedtebb, legnagyobb mennyiségben termesztett kávébab fajta. A világ kávétermelésének kb. 80%-a valamilyen Arabica fajta. Az Arabica viszonylag kevés koffeint tartalmaz, a belőle készült kávé lágy, selymes ízű.

Robusta – A Robusta neve elég találó: nagyon erős, mondhatni “robosztus” íze van, köszönhetően a több fajtánál akár 2,5-szer magasabb koffein tartalmának.

Liberica – Az Arabica-hoz és Robusta-hoz képest ez egy kisebb hozamú fajta, így kevésbé elterjedt.

A 3 fajtáról bővebben

Arabica

Arabica kávébab

Amint említettük, ezt a fajtát termesztik messze a legnagyobb mennyiségben a világon. Ez bizonyos szempontból, vagy inkább szempontokból egyébként meglepő. A fajta termesztése ugyanis sok odafigyelést igényel, ugyanis nagyon érzékeny az éghajlati változásokra, valamint a különböző betegségekre is fogékony.

Mindezek ellenére terjesztik nagy területeken, magas tengerszint feletti magasságon – ugyanis ez az ideális környezet a termesztésére. A legnagyobb termesztő és exportáló egyébként Brazília, amit a nedves éghajlata is ideálissá tesz az Arabica termesztésére.

Előző nehézségekből kifolyólag az Arabica kávé drága. Mégis sokan hajlandóak kifizetni a magasabb árat, mivel preferálják a fajta kínálta selymes, lágy ízt. A kávé fanatikusok körében kifejezetten kedvelt fajta.

Robusta

Robusta kávébab

A Robusta az Arabica mögött jelentősen lemaradva, de a második helyen áll, ami a globális termelési mennyiséget illeti. Fogyasztás alapján Európában ez a legnépszerűbb fajta. Különösen azokban az országokban fogyasztják nagy mennyiségben, ahol az erős kávé fogyasztásának van kultúrája.

Amint említettük, egy koffeinben nagyon gazdag fajtáról van szó. A koffein természetes rovarriasztóként is funkcionál. Ennek köszönhetően a faj sokkal ellenállóbb az egyik legnagyobb veszéllyel, a rovarokkal szemben – az Arabica-hoz képest. Ez, valamint az a tény, hogy a különböző éghajlatokat is jobban viseli hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebben és több helyen termeszthető, mint az Arabica. A termesztése így olcsóbb, így a végső fogyasztói ára is alacsonyabb.

Viszonylagos olcsóságának köszönhetően az olyan olcsóbb termékekben sokszor találkozhatsz vele, mint például az instant kávék. Találkozhatsz keverékekkel is, amelyek nagyobb részben Arabica-ból, kisebb részben pedig Robusta-ból készülnek.

Léteznek minőségi Robusta kávébabok is, amik magában fogyasztva is különleges élményt nyújtanak csokoládés és rumos aromájukkal.

Liberica

Liberica kávébab

A Liberica egy sokkal ritkább fajta. Csak nagyon jellemző klímákon él meg és termésátlaga alacsony, így viszonylag kevés helyen termesztik, kis mennyiségben. Ami olyan szempontból sajnálatos, hogy különleges gyümölcsös, sokak szerint “fás” aromája van.

Ez nem mindig volt így. Volt olyan időszak, amikor a Liberica nagyon népszerű volt világszerte és viszonylag nagy mennyiségben termesztették. Azonban a 19. század végén az úgynevezett “kávé rozsda” betegség szinte kipusztította a fajt. 

Ezt megelőzően a Fülöp-szigetek volt a legnagyobb termesztő és exportőr. Olyan nagy mennyiségben termesztették, hogy az az egész gazdaság növekedését előidézte. Ebben az időben az ország még az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozott. Köszönhetően a gazdasági növekedésnek, az ország függetlenedett az USA-tól, ami válaszol gazdasági szankciókat vezetett be vele szemben. 

Lévén az USA volt a Liberica legnagyobb importőre, ez a gazdaság hanyatlásához és a Liberica termesztésének erős visszaeséséhez vezetett. A termesztés mennyisége azóta sem érte el sehol sem az azelőttit.