Fűnyírók

Bármekkora füves területtel rendelkezel is, biztosan szükséged lesz valamilyen fűnyíróra a kezeléséhez. A fűnyíróknak sok típusa létezik, a hagyományos benzinesektől az akkusokon át a manuálisakig.

A fűnyíró-választásra is igaz, hogy bizonyos szempontból évről-évre egyre nehezebb. Öröm az ürömben, hogy ennek oka az egyre több gyártó közötti verseny és a versenynek köszönhetően egyre több egyre jobb termék. Azaz a kínálat mérete és a kínálat általános minősége is folyamatosan növekszik. 

Ez a legjobb fűnyírók megtalálását is megnehezíti, hiszen sok nagyon jó tudású és a gyakorlatban is jól teljesítő fűnyíró van, amik közül nehéz kiemelni egy egyértelmű legjobbat. Éppen ezért kezeljük top prioritásként a vásárlói visszajelzéseket, amikor ezeket a top termék listákat állítjuk össze. 

A kínálat nem csak olyan szempontból egyre nagyobb, hogy egyre többféle benzines fűnyíró van. Például nem is olyan régen volt, hogy megjelentek az első akkumulátoros elektromos fűnyírók. Majd pedig a szintén akkumulátoros robotfűnyírók. Így ma már típusból is igen szép választék van. 

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális fűnyírót, először a típusról kell döntened. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a különböző típusokról.

Legjobb fűnyírók közül néhány 2021-ben - Tesztek, vélemények alapaján


Legjobb benzines fűnyírók


Amennyiben önjáró benzines fűnyíró mellett döntesz, a valamelyik VeGA modellel szinte biztosan elégedett leszel. A nagyon pozitív vásárlói visszajelzések legalábbis erről tanúskodnak. Íme két modell, amit érdemes megfontolni.

VeGa 51 HWXV

VeGa 51 HWXV

A VeGa 51 HWXV egy közepes méretű területre ideális négyütemű, oldalkidobós benzines fűnyíró.

A fűnyíró vágási szélessége 51 cm, ami a benzines fűnyírók esetében átlagosnak mondható.  vágási magasság állítható 30 mm és 80 mm között.

Önjárójának köszönhetően a hosszabb ideig tartó fűnyírások sem lesznek fárasztóak. A menetsebesség változtatható, akár 4 km/h-ás sebességgel is használható.

139 köbcentiméteres motorja erős, 4 LE-s így önjáró használata mellett is hatékonyan vágja és aprítja a füvet. A fűgyűjtő kosár térfogata 70 liter, ami a vágási szélességhez hasonlóan átlagosnak számít.

A modell egyik hasznos extrája a fűgyűjtő telítettség-visszajelző.


VeGA 525 4SXH

VeGA 525 4SXH

Listánkon a másik benzines fűnyírót is a VeGA gyártja. A cég egyértelműen a benzines fűnyírókra specializálódott és nagyon jó termékeket készítenek.

A két modell nem csak a gyártóban hasonlít egymásra, hanem sok más szempontból is Valójában nincs sok különbség a két modell között, de ez nem tartott vissza minket attól, hogy mindkettőt felvegyük a listánkra.


Legjobb elektromos fűnyírók


Sok nagyon jó elektromos fűnyíró van a piacon. Így nehéz egy egyértelmű legjobbat kiválasztani. Ezért 4 olyan modellt mutatunk be, amelyek a saját árkategóriájukban a vásárlók kedvencei közé tartoznak.

Bosch AdvancedRotak 650

Bosch AdvancedRotak 650

A Bosch AdvancedRotak 650 egy fejlett, nagy teljesítményű elektromos fűnyíró. A modell 41 cm-es vágási szélességgel rendelkezik. 1.700 Watt teljesítményű motorjának köszönhetően garantált a gyors vágás, így a gyors munka is. 

A gyártó maximum 650 négyzetméteres gyep esetén javasolja ezt a modellt. Gyakori vágás esetén 50 literes fűgyűjtőjének köszönhetően nem kell gyakran félbeszakítani a munkát. 

A vágási magasság egyetlen gombnyomással állítható 25 mm és 80 mm között. 16 kg-os súlyával nem számít pehelysúlyúnak az elektromos modellek között, de sokkal könnyebb a benzines fűnyíróknál. Így az sem nagy hátrány, hogy nem rendelkezik önjáróval.

A Bosch AdvancedRotak 650-et azoknak ajánljuk, akik nagy teljesítményű vezetékes elektromos fűnyírót keresnek és meg is tudják fizetni ezt a kategóriát.


HECHT 1000

HECHT 1000A HECHT 1000 azért került fel a listánkra, mert egy nagyon jó kis egyszerű gép, ami teszi a dolgát. Amennyiben kis területet, maximum 400 négyzetmétert kell csupán lenyírnod, ideális választás lehet: olcsó, könnyű és ekkora terület kezelése esetén még nem igazán érvényesülnek a hátrányai, úgy mint: kis vágási szélesség, kicsi gyűjtőzsák.

Az elektromotor teljesítménye 1.000 W, vágási szélessége 32 cm. Mindent, így a vágási magasságot is manuálisan kell rajta állítani: 25 mm és 55 mm között.

Amennyiben tehát viszonylag kis területen vágod a füvet és nincs semmi extra igényed azon túl, hogy a fűnyíró megbízhatóan végezze a dolgát, akkor a HECHT 1000 ideális választás lehet számodra.


Bosch ARM 32

BOSCH ARM 32

A Bosch ARM 32  egy közepes teljesítményű, jó árszabású elektromos fűnyíró. Nagyon könnyű, üresen mindőssze 6,9 kg-os. Vágási szélessége 32 centiméter, ami átlagos ebben a kategóriában.

A vágási magasságot központilag, a karról lehet állítani 20 mm és 60 mm között. A gyűjtőkosár térfogata 31 liter, ami nem túl nagy, talán kicsit kisebb, mint amit elvárnánk egy ilyen típustól.

Mindenesetre sokan döntenek ennek a modellnek a megvásárlása mellett és akik így tesznek, rendszerint kiválóra értékelik a teljesítményét.


Bosch ARM 37 Ergoflex

BOSCH ARM 37 Ergoflex

Az előző Bosch modellhez képest egy lépéssel magasabb kategóriát képvisel a Bosch ARM 37 Ergoflex. Tulajdonképpen mindenben kicsit jobb és cserébe egy kategóriával drágább is. Vágási szélessége 37 cm, a vágásmagasság 20 mm és 70 mm között állítható. A fűgyűjtő térfogata 40 liter, az elektromotor teljesítménye pedig 1.400 W.

Ha összehasonlítod az adatokat az ARM 32-esével, magad is láthatod, hogy valóban mindenben egy kicsivel jobb annál, mivel azonban ezek az előnyök összeadódnak, összességében jelentős szintlépés.


Legjobb akkus fűnyírók


Az elektromos fűnyírók másik típusa az akkus modellek. Ezek többségében drágábbak, mint a vezetékes elektromos modellek, amikhez képest vannak előnyeik és hátrányaik is.

Bosch Rotak 32 LI Ergo Flex

BOSCH Rotak 32 LI Ergo Flex

A Bosch nem csak nagyon jó vezetékes, hanem hasonlóan kiváló akkus fűnyírókat is gyárt. A Bosch Rotak 32 LI Ergo Flex egy nagyjából 30 perces üzemidőt kínáló, 2 Ah-s akkumulátoros fűnyíró. A lemerült akkumulátor teljes töltési ideje kb. 70 perc.

Tömege nagyjából 10 kg. Vágási szélessége 32 centiméter. Nagyjából 150 négyzetméteres munkaterületig ideális választás, a fölött a nyírás sebességétől függően már megvan a veszélye az akkumulátor lemerülésének.

A vágási magasság központilag a karon állítható 30 mm és 60 mm között. Mint az összes többi modellel ezen a listán, ezzel is rendkívül elégedettek a használói.


Bosch Universal Rotary 36-560 LI

Bosch Universal Rotary 36-560 LI

Még egy Bosch termék a listán. A Bosch Universal Rotary 36-560 LI egy magasabb kategóriát képvisel, mint az előző Bosch modell. Üzemideje ugyan ahhoz hasonlóan 30 perc, ez egy nagyobb vágási szélességű fűnyíró, aminek a gyűjtőzsáka is nagyobb, 40 literes. Ezeknek köszönhetően nagyobb munkaterület esetén is ideális választás lehet. 

A vágási magasság központilag állítható  25 mm és 70 mm között. Ez a modell sem rendelkezik önjáró funkcióval – ami azonban nem nagy gond, mivel ezek a fűnyírók nem nehezek + az önjáró is fogyasztaná az akkumulátort. Az akkumulátor kapacitása egyébként 2 Ah, a teljes töltési idő nagyjából 65 perc.


Gardena PowerMax Li-40/32

Gardena PowerMax Li-40

Az első Gardena modell a listánkon – de nem az utolsó. A Gardena elektromos termékeket gyárt, azon belül is elsődlegesen akkumulátorosokat. Ezért nem szerepelt a többi típusnál, nem azért, mert nem egy kiváló márka.

A Gardena PowerMax Li-40/32 2,6 Ah-es kapacitású akkumulátorral van felszerelve. Vágási szélessége 32 cm, fűgyűjtője 30 literes.

A vágási magasság a megszokott módon, központilag állítható 20 mm és 60 mm között. A gyártó által ajánlott maximális munkaterület e modell esetében 280 négyzetméter. A működési ideje 25 perc, a tömege pedig mindössze 9 kg, így az önjáró hiánya ebben az esetben sem nagy gond.


Einhell Aku GE-CM 43 LI M Kit Expert Plus

Einhell Aku GE-CM 43 LI M Kit Expert Plus

Ennek az Einhell akkus fűnyírónak nem csak a neve hosszú, a mellette szóló érvek listája is. Nagy teljesítményű, 4 Ah-es akkumulátorral van szerelve. Ez egy aránylag nagy akkus fűnyíró. Vágási szélessége 43 centiméter. A fűgyűjtő térfogata extra nagy: 63 literes.

A vágási magasság központilag állítható 25 mm és 75 mm között. Egyik említésre méltó extrája a fűgyűjtő töltöttségi állapot-visszajelző.

Nagy teljesítményű akkumulátorának és nagyméretű fűgyűjtőjének köszönhetően nagyobb munkaterület esetében is ideális választás lehet. A gyártó szerint akár 500 négyzetméter pázsit karbantartására is alkalmas.


Legjobb robotfűnyírók


Véleményünk szerint ha robotfűnyírók, akkor Gardena. Három Gardena modell került fel a listánkra, ugyanis nagy tudású, megbízható, a használóik által nagyon kedvelt termékekről van szó.

Gardena SILENO Smart City 250

Gardena Smart Sileno City 250

A Gardena SILENO Smart City 250 maximum 250 négyzetméter kezelésére alkalmas robotfűnyíró. Vágási szélesség 16 centiméter és az egyenetlen terepet, akár 35 fokos lejtőt is képes kezelni.

Mindent be lehet programozni és természetesen be is lehet időzíteni a működését. Működési ideje 65 perc, töltési ideje 60 perc. Lemerülés előtt visszatér a dokkolójába feltölteni magát.

Oldalakon keresztül lehetne sorolni, hogy mi mindent tud ez a remek robotfűnyíró. A lényeg, hogy évekkel ezelőtthöz képest elérhető árú és sokkal többet is tud, mint az akkori modellek.


Gardena SILENO Smart life 750

Gardena SILENO Smart life 750

A Gardena SILENO Smart life 750 a Smart City 250-nél valamivel nagyobb teljesítményű, hasonló tudású robotfűnyíró, ami nagyobb, akár 750 négyzetméteres terület kezelésére is alkalmas (innen egyébként a modellek neve).

Amennyiben tehát egy kiváló robotfűnyírót keresel, és 250 négyzetméternél nagyobb, de maximum 750 négyzetméteres pázsitot kívánsz vele kezeltetni, ez egy remek választás.


Gardena SILENO Smart Life 1250

Gardena SILENO Smart Life 1250

Végül, de nem utolsó sorban a Smart Life 1250-es, ami – ahogy arra a modell nevéből következtetni lehet – maximum 1.250 négyzetméteres terület kezelésére alkalmas. Ismételten csak annyit tudunk mondani, hogy tudásban hasonló az előző két modellhez, teljesítményben viszont nagyobb azoknál – ennek köszönhető a nagyobb lehetséges munkaterület.

Fűnyíró típusok

Benzines fűnyírók

A hagyományos benzines fűnyírók továbbra is az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb típus. Két fő altípusát különböztetjük meg: a hagyományos tolósat és az önjárósat. Mint a nevéből kikövetkeztethető, utóbbi a motor teljesítményének egy részét arra használja, hogy meghajtsa a kerekeket: az elsőket, a hátsókat avagy mind a 4-et. Természetesen ezeket is lehet a hagyományos módon tolni, az önjárás egy extra kényelmi funkció.

Modelltől függően a vágási szélességük – az egyik legfontosabb jellemző – jellemzően 40 cm és 55 cm között van. Az önjáró típusoknál általában több különböző sebességfokozat állítható be.

Elektromos (vezetékes) fűnyírók

Minden bizonnyal a benzines fűnyírók mellett a másik legnépszerűbb típus. Ez a rész kifejezetten a vezetékes elektromos fűnyírókról szól. Vannak akkus elektromos fűnyírók is, azonban azokról külön értekezünk, mivel sokban különböznek a vezetékes társaiktól.

A vezetékes elektromos fűnyírókat a hálózatra kell csatlakoztatni, ahonnan a vezetéken keresztül kapja az elektromotor az energiát.  A vágási szélességük valamivel kisebb, mint a benzines fűnyíróknak.

Akkus fűnyírók

Az akkus fűnyírók az elektromos fűnyírók másik, mondhatni modernebb változatai. Már egy ideje megjelentek a piacon, azonban a gyártók nem régóta gyártanak olyan megfizethető modelleket, amelyek üzemideje megfontolandó opcióvá teszi őket.

Előbbi kijelentéstől függetlenül a legtöbbek számára a fő probléma ezekkel a modellekkel továbbra is a többi típushoz képest rövid üzemidő. Ez nem feltétlen probléma, a lényeg, hogy tisztában legyél azzal, hogy nagyjából mekkora terület nyírására keresel fűnyírót. Amennyiben 400-500 négyzetméternél kisebb területről van szó, egy akkus fűnyíró jó választás lehet számodra.

Fűnyíró traktorok

Kategóriát ugrunk: vessünk egy pillantást a fűnyíró traktorokra. Bizonyos terület fölött nem is igazán jöhet szóba más típus. Hogy mekkora terület fölött? Az nagyban függ például attól, hogy mennyi időt tudsz fűvágásra szánni. Vagy például attól is, hogy mennyi “akadály” vagy a pályán. Ne feledd: a fűnyírótraktor sokkal nagyobb az összes többi típusnál, így ha sok kis zugos füves terület van, egy fűnyírótraktor önmagában nem lesz elég.

A fűnyíró traktorok egyébként benzines, robbanómotoros meghajtásúak, így ilyen szempontból leginkább a benzines fűnyírókra hasonlítanak. Természetesen ennek a típusnak is vannak előnyei és hátrányai, lássuk hát.

Robotfűnyírók

Végül, de semmiféleképpen sem utolsó sorban nem lenne teljes ez a típus lista a robotfűnyírók nélkül. Ez a legújabb típus – ami annyira azért már nem új. Jó pár éve lehet már robotfűnyírókat vásárolni, azonban nem régóta vannak olyan modellek, amiket nagyobb tömegek is meg tudnak fizetni. 

Félreértés ne essék: még a belépő szintű modellek sem olcsók, egyesek szerint továbbra is nagyon drágák. Viszont ha azt nézzük, hogy honnan indultak az árak, a csökkenés jelentős az utóbbi években.

Az üzemidejük általában jelentősen nagyobb, mint az akkus kézi fűnyíróké, ami ellensúlyozza azt a tényt, hogy a vágási szélességük viszont kisebb. Amennyiben robotfűnyírót vásárolsz, a csomag része a dokkoló, ahova az eszköz automatikusan visszatér feltölteni magát, amennyiben merülőben van az akkumulátora.

Fűnyíró típusok előnyei és hátrányai

Benzines fűnyírók

  • Típus előnyei: Az elektromos modelleknél nagyobb a vágási szélességük, így gyorsabban lehet egységnyi területet levágni. A motor relatíve nagy teljesítményének hála, viszonylag könnyen megbírkóznak a nagy és/vagy vastag fűvel is. Lehet őket zsákkal vagy anélkül is használni. Egy tanknyi benzinnel nagy területet le lehet vágni újratöltés nélkül. Az elektromos társaikhoz képest olcsóbbak.
  • Típus hátrányai: Az üzemanyag + az elektromos modellekhez képest magasabb üzemeltetési költségek összeadódnak, így hosszú távon drágább lehet a birtoklása, mint egy alapból drágábban megvásárolt elektromos modellnek. Sok alkatrészből állnak, ami egyben sok meghibásodási lehetőséget is jelent. A benzines fűnyírók kivétel nélkül hangosak, ami alapvetően meghatározza azt, hogy mikor lehet velük füvet vágni – és még így is zavarhatja a szomszédokat. Nem csak hangosak, az elektromos fűnyírókhoz viszonyítva károsabbak is a környezetre, lévén belsőégésű motor a szívük.

Elektromos (vezetékes) fűnyírók

  • Típus előnyei: Az elektromos fűnyírók a benzinesekhez viszonyítva kevés alkatrészből állnak, így kisebb valószínűséggel romlanak el. Normális esetben a pengék élezésén túl nem szükséges karbantartásra költeni. Nem kell költeni benzinre vagy bármi egyéb üzemanyagra sem. Elektromos áramot persze fogyasztanak, de heti egy fűvágással számolva az éves áramfogyasztásuk minimális. Akár fele olyan csendesek, mint a benzines modellek, aminek köszönhetően nem fogod annyira zavarni a szomszédokat és akár olyankor is fűnyírozhatsz, amikor egy benzines fűnyíró már túl hangos lenne.
  • Típus hátrányai: Az elektromos fűnyírók ezen típusának egyik legnagyobb hátránya maga a vezeték. A vezeték nem csak korlátozza a mozgást, egyben veszélyforrást is jelent. Bár attól nem kell tartani, hogy a vezeték véletlen elvágása esetén megrázna az áram, attól még egy kellemetlen szituáció. Mivel a vágási szélességük kisebb, mint a benzines fűnyíróké, egy nagyobb terület levágása akár sokkal több ideig tarthat. 

Akkus fűnyírók

  • Típus előnyei: Az akkus fűnyírók néhány előnye megegyezik a vezetékes elektromosokéval. Így például nem kell rendszeresen benzint venni, valamint halkabbak is a benzines fűnyírókhoz viszonyítva. Az akkus fűnyírók annyiban praktikusabbak a vezetékeseknél, hogy a benzinesekhez hasonlóan nincs kábel, amit kerülgetni kellene. 
  • Típus hátrányai: A legnagyobb hátránya ennek a típusnak a már említett üzemidő. 30-40 percnél tovább nem nagyon bírják az akkumulátorok. Ezt követően vagy fel kell tölteni az aksit – ami 1-2 órát igénybe vehet – vagy ki kell azt cserélni – amihez kell pótakkumulátor. Valószínűleg akkor érdemes akkus fűnyíróban gondolkoznod, amennyiben le tudod nyírni a füvet 30 percen belül. Ha ennél több ideig tart a vágás, a típus egyik legnagyobb hátránya kijön.

Fűnyíró traktorok

  • Típus előnyei: Minden más típushoz képest sokkal nagyobb vágási szélességüknek köszönhetően a megfelelő terep esetén a más típusok számára szükséges idő töredéke alatt lehet velük elvégezni a munkát. Nem csak a vágási szélességük jelent előnyt, hanem a hatalmas gyűjtőzsák is, aminek köszönhetően ritkán kell megállni kiüríteni.
  • Típus hátrányai: Az egyik hátránya ennek a típusnak a viszonylag erős – ebből kifolyólag nagy fogyasztású motor. Nem csak üzemanyagra kell költeni, hanem karbantartásra is: nagy gépekről van szó, sok alkatrésszel, aminek egy jelentős része mozgó alkatrész. Sok esélye van tehát a meghibásodásnak. A fűnyíró traktorok nagyon zajosak, hangosabbak a kézi benzines fűnyíróknál is, így jól meg kell választani a napszakot, amikor vágod a füvet. Végül a már említett terepviszonyok: a fűnyírótraktor előnyeit igazán nagy, akadályoktól mentes területen tudod kihasználni. Ha sok olyan hely van, ahova nem fér be, akkor a fűnyírást két eszközzel kell elvégezned: a traktorral és egy kézi fűnyíróval.

Robotfűnyírók

  • Típus előnyei: Mi mással lehetne kezdeni az előnyöket, mint azzal, hogy elméletben nem kell többet füvet vágni. A legtöbb modell esetében elég csupán beprogramozni azt, hogy mikor, mely területen vágja a füvet és alkalomról-alkalomra szépen csendben teszi a dolgát. Valóban csendben, legalábbis a többi típushoz viszonyítva, ugyanis a robotfűnyírók között vannak mind közül a leghalkabban működő darabok. Néhány modell annyira halk, hogy akár esti/éjszakai munkára is be lehet őket időzíteni és amennyiben kellő távolságban vannak a szomszédok, senkit nem fognak zavarni. A robotfűnyírók üzemideje modellenként változik, azonban általánosságban elmondható, hogy jelentősen meghaladja az akkus kézi fűnyírókét. Így, bár kisebb a vágási szélességük, mivel többször annyi ideig mennek egy “nekifutásra”, nagyobb területet tudnak egyszerre levágni.
  • Típus hátrányai: Véleményünk szerint a robotfűnyírók legnagyobb hátránya továbbra is az áruk. Vannak olyan modellek, amelyek órákon keresztül tudják vágni a füvet újratöltés nélkül, amelyek olyan csendesek, hogy akár éjszakára is be lehet őket időzíteni, olyanok is, amelyek akár esőben is tudják vágni a füvet. Vannak olyan modellek, amelyeknek nem igazán van gyengesége. A probléma: ezek a top robotfűnyírók kevesek számára megfizethetők és/vagy érnek meg sok százezer forintot. 

Ezzel a végére is értél a különböző fő fűnyíró típusokat bemutató résznek. A következő, második nagy etapban bemutatunk neked mindegyik típusra néhány olyan modellt, amelyek átlagon felül teljesítenek a gyakorlatban, azaz a vásárlók jellemzően jóra vagy nagyon jóra értékelik őket.