Epilátorok

Az epilátoros szőrtelenítés az egyik legnépszerűbb szőrtelenítési forma a nők körében. Ebben az útmutatóban egyrészt bemutatjuk azt, hogy milyen szempontok alapján érdemes epilátort választani, utána pedig röviden végigvesszük azokat a top termékeket, amikkel biztosan nem fogsz mellé.

Először is itt van néhány jellemző, amit érdemes keresned bármely epilátornál:

 • Extra széles epilátorfej: A szélesebb epilálófej nagyobb felületet takar, a gyorsabb és hatékonyabb szőreltávolítási folyamat érdekében.
 • Kiegészítők és további fejek: Az epilátorhoz tartozhatnak kiegészítők, amelyek pontos szőrtelenítést tesznek lehetővé az olyan kényes területek körül, mint a bikini vonal, a hónalj vagy az arc. Egyes modellekhez még masszírozó fej is jár a csomagban. Néhány epilátorral – kiegészítő funkcióinak köszönhetően – a hámlasztást vagy egyéb bőrápoló kezelésedet is elvégezheted a szőrtelenítés mellett.
 • Hipoallergén kerámia korongok: Ha érzékeny a bőröd, avagy aggódsz a fémtekercsek okozta allergiás reakció miatt, akkor érdemes lehet kerámia csipeszes epilátort választanod. Egy ilyen készülékkel irritáció nélkül, mégis hatékonyan távolíthatod el a szőrt.
 • Gyorstöltés: Hasznos funkció, amennyiben hajlamos vagy megfeledkezni a készülék töltéséről. A gyorstöltés lényege, hogy néhány perc alatt olyan szintre fel tudod tölteni az akár teljesen lemerült akkumulátort, hogy az kibírjon egy kezelést.
 • Beépített fény: Az epilátorokkal a nagyon rövid, szabad szemmel alig látható szőrszálakat is eltávolíthatod. Nagyobb esélyed van arra, hogy egy “szőrszál se maradjon epilálatlanul”, amennyiben olyan készüléket vásárolsz, amin van fényforrás.

Az előbbi listát nem úgy érdemes kezelni, mit a kiválasztandó epilátor kötelező jellemzői / tulajdonságai. Ettől függetlenül a legjobb epilátorokra általában egy vagy több jellemző igaz ebből a listából.

Legjobb epilátorok közül néhány 2021-ben - Tesztek, vélemények alapaján

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az epilátorokat, amelyeket a vásárlók jellemzően a legjobbra értékelnek. Az itt felsorolt termékeket több száz epilátor közül választottuk ki, sok órányi kutatómunkát követően. Így neked már nem kell órákat eltöltened a keresgéléssel.


Braun Silk-épil 9

Braun Silk-épil 9 Flex 9020

A Braun Silk-épil 9 minden kétséget kizáróan az egyik, ha nem a legjobb epilátor, amit ma megvásárolhatsz. A Silk-épil 7-es szériát váltotta le. RÖviden összefoglalva jobb és drágább lett.

A 9-es feje 40%-kal szélesebb, mint a 7-esé. Ez gyorsabb epilálást eredményez. A csipeszek száma nem változott, ugyanúgy 40 maradt, viszont a formájuk és elrendezésük változott, aminek köszönhetően ugyanazon időn belül nagyobb területet a Silk-épil 9-essel szőrteleníteni.

Különböző csomagokban vásárolhatod meg a 9-est. Az alap csomag is számos kiegészítőt tartalmaz úgy, mint az arc fej, borotváló fej, trimmelő fej stb. Ez tehát egy all-in-one eszköz, ami több, mint egy egyszerű epilátor.

A Braun Silk-épil 9-es nedves és száraz epilátor, azaz vezeték nélküli és teljesen vízálló. 40 perces üzemideje van, a teljes töltés 1 órát vesz igénybe.

Véleményünk szerint egyetlen dolog szólhat a Braun Silk-épil 9-es ellen: az ára. A jelenlegi árért kattints ide.

Összességében a Silk-épil 9-es az egyik legjobb multifunkciós epilátor, ami minden igényt kielégít.


Braun Silk-épil 7

BRAUN Silk-épil 7-860 Silver

A 9-es után vessünk egy pillantást az előző, 7-es verzióra. Az igazság az, hogy nem sokban tér el az újabb modelltől.

Ugyanúgy vezeték nélküli és vízálló. Üzemideje szintén 40 perc, töltési ideje 1 óra. Csomagtól függően hasonló kiegészítőket is tartalmaz.

Az egyetlen dolog, amiben alulmarad a Silk-épil 9-eshez képest az a teljesítmény. Ugyan mindkettő 40 csipesszel van ellátva, mint említettük, a 9-es feje szélesebb, így nagyobb terület szőrtelenítését lehet vele adott pillanatban végezni.

A másik különbség az ár. A Silk-épil 7-es is prémium kategória, viszont a 9-esnél valamelyest olcsóbb.

Nehéz dönteni a két eszköz között, mindkettő kiválóan teljesít, a legkisebb szőrszálakat is eltávolítják és mindkettő prémium kategória, az árat tekintve is. Akármelyiket is választod, jó döntést hozol.

Nem ez az utolsó Braun Silk-épil epilátor ezen a listán. Ennek oka, hogy a Braun méltán a legnépszerűbb márka, amikor epilátorokról beszélünk. Azonban most nézzünk egy másik gyártót, amely ugyancsak népszerű epilátorokat készít.


Philips BRE235 Satinelle Essential

Philips BRE235 Satinelle Essential

A Philips BRE235 egyike a viszonylag olcsó, de jó epilátoroknak. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az eddig látott Braun epilátorokkal szemben ez egy vezetékes, nem vízálló eszköz. Ez attól függően, hogy hol és mikor tervezed használni az epilátort, lehet hátrány, de nem feltétlenül az.

A csipeszek számáról pontos adatot nem igazán közöl a gyártó. Mindenesetre a mérete alapján kb. 20 csipesszel operálhat. Ez azt jelenti, hogy a kezelés ezzel az eszközzel tovább tart, mint a Silk-épil 7-essel avagy 9-essel. Viszont sokkal olcsóbb is azoknál.

Az epilálófej mosható, így könnyen tisztítható. Sajnos nincs beépített fény, így a megfelelő fényforrást máshogy kell megoldanod.

Annak ellenére, hogy bizonyos területeken egyértelműen rosszabbul teljesít, mint a Silk-épil termékcsalád, ez nem egy rossz epilátor, sőt! Nagyon sokan szeretik, mivel ár-érték arányban az egyik legjobb darab.


Philips BRE620 Satinelle Advanced

Philips BRE620 Satinelle Advanced

Maradunk a Philips-nél, de kategóriát ugrunk – felfelé. A BRE620-as olyan, mint a BRE235-ös, csak mindenben jobb. És kb. 3-szor annyiba kerül.

A BRE620-as egy vezeték nélküli száraz/nedves epilátor, azaz teljesen vízálló, így akár fürdés vagy zuhanyzás közben is használhatod. Az epilálófej viszonylag széles, 30 mm-es. Ez az átlagnál szélesebb, viszont vannak nála szélesebbek is, mint például a Braun Silk-épil 9-esé (40 mm).

17 kerámia csipesszel működik, két sebességfokozat közül lehet választani. Nagy a maximális fordulatszáma, ami hozzájárul a gyorsabb kezeléshez. 

Ebből az eszközből már nem sajnálták ki a világítást sem, ami segít a tökéletes munka elvégzésében.

3 kiegészítő is jár hozzá, amelyekkel az érzékeny területeket, így pl. a hónaljat, a bikini vonalat vagy akár az arcot is lehet szőrteleníteni.

A Philips BRE620 Satinelle Advanced egy remek vízálló, vezeték nélküli, multifunkciós epilátor, egy már bizonyított gyártótól. Jó választás!


Panasonic ES-EL8A

Panasonic ES-EL8A

A Panasonic ES-EL8A egy 7 az 1-ben multifunkciós epilátor, amivel minden szőrtelenítési feladatot el tudsz végezni.

Mondhatjuk, hogy a drágább epilátorok közé tartozik, ami teljesen érthető, ha végigvesszük, hogy mi mindent tartalmaz a csomag.

Az ES-EL8A egy vezeték nélküli, teljesen vízálló epilátor. Üzemideje 30 perc, ami nem a legjobb a piacon. Töltési ideje az epilátoroknál szokásos 1 óra. 

Az eszköz egyik különlegessége a dupla tárcsa, ami összesen 60 csipeszt tartalmaz. Ez együtt a viszonylag széles 30 mm-es fejjel gyors epilálást tesz lehetővé. 

A csomag sok kiegészítőt tartalmaz: speciális fej a hónalj szőrtelenítésére, borotvafej, trimmelőfej, vezetőfésű bikinivonalra stb. A lista igen hosszú, ha teljes egészében érdekel, kattints ide.

A Panasonic ES-EL8A egy kiváló vezeték nélküli, vízálló és multifunkciós epilátor, amit a vásárlói visszajelzések alapján nagyon szeretnek a felhasználói.


Braun Silk-épil 5

Braun Silk-épil 5 5-531

Térjünk vissza kicsit a Braun epilátorokhoz. A listánk elején volt a 7-es és a legújabb 9-es széria. A Silk-épil 5-ös egy az előző két modellhez képest egyszerű, nem multifunkciós epilátor. Egy dolgot tud, de azt nagyon jól teszi: epilálni.

A Silk-épil 5-öst az ára teszi nagyon vonzóvá, ugyanis 20.000 Ft alatt megvásárolható.

Az 5-ös is egy vezeték nélküli, vízálló epilátor, amit akár fürdés és zuhanyzás közben is lehet használni. 2 sebességfokozata van, a fej pedig 28 csipeszt tartalmaz. Az eszköz töltési ideje 1 óra, üzemideje 30 perc. A többi vezeték nélküli epilátorhoz hasonlóan nem használható töltés közben.

A Silk-épil 5-ös egy egyszerű epilátor, jó áron, ami teszi a dolgát. Amennyiben nem egy multifunkciós eszközt keresel, érdemes megfontolnod a vásárlását.


Braun Silk-épil 3

Braun Silk-épil 3 3-440

A Braun Silk-épil 3 a Silk-épil termékcsalád vezetékes tagja. Ebből kifolyólag nem vízálló, nem használható nedves környezetben. 

Az eszköznek 2 sebességfokozata van. 20 csipesszel operál, ami nem kifejezetten sok. Ennek hátránya, hogy a kezelés lassabb, mint a több csipesszel ellátott modelleknél.

Az 5-öshöz képest több kiegészítővel adják. Borotvafej és trimmelő fej is jár hozzá. 

A Silk-épil 3-as az 5-öshöz hasonlóan egy jó ár-érték arányú készülék, amit 20.000 Ft körül vásárolhatsz meg.

Választási útmutató

Miután megnéztünk a legjobb epilátorok közül néhányat, valamint vetettünk egy pillantást néhány hasznos funkcióra, ássunk kicsit mélyebbre. A következő, viszonylag hosszú részben olyan kérdésekre adunk választ, amelyek közül legalább néhány valószínűleg benned is felmerült.

Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ a vásárlási útmutató második részében:

 • Mi az az epilátor?
 • Az epilátorok típusai
 • Hogyan működik az epilátor?
 • Jól működnek az epilátorok?
 • Hogyan lehet epilálni?
 • Mikor és milyen gyakran kell epilálni?
 • Fájdalmas az epilátor használata?
 • Az epilálás idővel kevésbé fájdalmas?
 • Hogyan lehet kevésbé fájdalmas az epilálás?
 • Okozhat az epilátor benőtt szőrszálakat?
 • Hogyan lehet megakadályozni az epilálás okozta benőtt szőrszálakat?
 • Milyen testrészeken használhatsz epilátort?
 • Mennyi ideig tart az epilálás hatása?
 • Mire érdemes figyelni epilátor vásárlásnál?
 • Epilálás vs gyantázás vs borotválás: melyik a jobb?
 • Az epilátorok előnyei és hátrányai

Mi az az epilátor?

Az epilátor egy olyak kis méretű eszköz, amellyel gyökerestől távolíthatod el a szőrszálakat, köszönhetően a fém vagy kerámia csipeszeinek. Ezekkel a csipeszekkel folyamatosan egyszerre több szőrszálat távolíthatsz el. Tulajdonképpen mindent a kis csipeszek csinálnak: megragadják a szőrszálakat és gyökerestől kitépik őket.

Az epilátorok típusai

Az epilátoroknak három fajtája van, amelyek közül a legmodernebben használja manapság mindenki:

 • Rugós: Az eredeti epilátor, amelyben még nem volt semmiféle motor. Az epilálás ezen eszközök esetében manuálisan történt, az eszköz mozgatásával.
 • Forgó lemezes: A rugós epilátorok után megjelent típus, amelyben a rugókat felváltották a fém forgó lemezkék.
 • Csipeszes: A modern epilátor, amelyben a lemezeket felváltották a fém vagy kerámia csipeszek.

Hogyan működik az epilátor?

Az epilátor fejében apró fém vagy kerámia csipeszek vannak, amelyek működés közben folyamatosan mozognak, ahogy forog az epilátor feje. Ennek eredményeként ezek a csipeszek megragadják a szőrszálakat és gyökerestől kitépik azokat. Tehát csakúgy, mint gyantázáskor, a szőrszálak gyökerestől jönnek ki.

Jól működnek az epilátorok?

A rövid válasz: igen, az epilálás működik és jól működik. Azonban fontos tudnod, hogy nem tökéletes megoldás. Sosem fogod egy epilálás során 100%-ban eltávolítani a szőrszálakat. Egész egyszerűen vannak olyan szőrszálak, amelyek túl rövidek és/vagy túl vékonyak ahhoz, hogy az eszköz ki tudja őket tépni.

Vannak akik szerint a megoldás az, hogy ritkábban kell epilálni, így a szőrszálaknak van idejük elég hosszúra megnőni és megvastagodni. Azonban érthető módon ez a legtöbb nő számára nem megoldás.

A jó hír, hogy idővel azt fogod észrevenni, hogy egyre kevesebb új szőrszál fog nőni és azok egyre vékonyabbak lesznek. Már amennyiben rendszeresen epilálsz.

Hogyan kell epilálni?

Az epilátorok használata nagyon egyszerű. Bárki, nő vagy férfi, fiatal vagy idős tudja használni különösebb felkészülés nélkül. A fő tudnivalók a következők:

 • A folyamat során végig tartsd az epilátort a bőrre merőlegesen. Nem kell rányomnod, csak lazán tartsd az eszközt és a kis csipeszek teszik a dolgukat.
 • A szőrszálak növésével ellentétes irányba mozgasd az eszközt, szépen lassan.
 • Ha túl gyorsan mozgatod, akkor sok szőrszálat ki fog hagyni.
 • Az éppen kezelt bőrfelületet folyamatosan tartsd feszesen. Ez növeli az eszköz hatékonyságát és valamelyest csökkenti a fájdalmat.
 • Ha nem fáj a kezelés, valószínűleg túl gyors vagy.
 • Minden epilálás után hidratálj!

Mikor és milyen gyakran kell epilálni?

Az univerzális válasz: attól függ. Valójában tényleg, személyenként változhat a két epilálás között eltelt ideális idő hossza. Általános szabályként lehet tekinteni a 2 heti gyakoriságra. Amennyiben az átlagnál gyorsabban nő a szőröd, kísérletezhetsz heti epilálással is. Ennél gyakrabban szinte minden személy esetében értelmetlen.

Egy dolgot tartsd észben: minél inkább hagyod megnőni a szőrszálakat, annál fájdalmasabb lesz a következő epilálás. Tehát ha például télen kicsit ellustulsz és nem epilálsz 1-1,5 hónapig, az első alkalom valószínűleg fájdalmasabb lesz a kelleténél.

Amennyiben túl gyakran epilálsz, a szőrszálak nem lesznek elég hosszúak és/vagy vastagok ahhoz, hogy az epilátor hatékonyan működjön. Ez mondjuk nem feltétlen igaz minden eszközre, vannak olyan modern típusok, amelyek a legvékonyabb és legrövidebb szőrszálak nagy részét is képesek eltávolítani.

Fájdalmas az epilátor használata?

Erre a válasz megint csak elég rövid és egyértelmű: Igen. Csakúgy, mint a gyantázás, az epilálás is a szőrtelenítés egy fájdalmas formája. Amennyiben fájdalommentes megoldást keresel, máshol kell keresgélned: borotvák, IPL szőrtelenítők, szőrtelenítő krémek.

Az epilálás idővel kevésbé fájdalmas?

Mindenképpen. A tested és az idegrendszered idővel hozzászokik ehhez a fajta fájdalomhoz. Amennyiben valamilyen fájdalommentes szőrtelenítési módszerről váltasz epilálásra, az elején igen fájdalmas lesz. Ha pl. gyantázásról váltasz rá, a váltás nem olyan drasztikus. Amennyiben megteheted, próbáld ki mielőtt bármilyen drága készüléket megvásárolnál: nem mindenki bírja ezt a fajta fájdalmat.

Hogyan lehet kevésbé fájdalmas az epilálás?

Van néhány dolog, amit tehetsz a fájdalom csökkentése érdekében, de a kezelés sosem lesz fájdalommentes. 

 • Az epilálás előtti forró zuhany segít kinyitni a pólusokat. Ez pl. segíthet. 
 • Mint már említettük, tarts a kezelt területen feszesen a bőrt. Ez is segíthet. 
 • Vannak olyan epilátorok, amelyeken van masszázshenger. Ettől is jobb lehet. 

Ha mindezeket kombinálod, a fájdalmat valamelyest csökkentheted.

Okozhat az epilátor benőtt szőrszálakat?

Igen, csakúgy, mint a borotválás és gyantázás. Sajnos nem nagyon tudsz ellene mit tenni.

Hogyan lehet megakadályozni az epilálás okozta benőtt szőrszálakat?

Csak egy megoldás létezik: hámlasztás

A hámlasztásnak pedig két verzióját különböztetjük meg:

 • fizikai hámlasztás: pl. testradírok, hámlasztó kesztyűk
 • kémiai hámlasztás: alfa-hidroxisavakat vagy szalicilsavat tartalmazó termékek

Amennyiben súlyosnak ítéled meg a problémát, érdemes egyből valamely kémiai megoldáshoz folyamodni. 

A probléma elkerülése végett érdemes rendszeresen hámlasztani, akármelyik megoldással. Egyik verzió sem fogja károsítani a bőrödet, már amennyiben a megfelelő eszközt és/vagy terméket használod. Egyszerűen eltávolítják a bőr legfelső, elhalt rétegét, így egészségesen tartva azt. Vannak, akik napi szinten hámlasztanak, fürdés előtt és/vagy után is. Ha nem is ilyen gyakran, de epilálás előtt mindenféleképpen érdemes hámlasztani.

Milyen testrészeken használhatsz epilátort?

Epilátort a test bármely részének szőrtelenítésére használhatsz, amennyiben bírod a fájdalmat. Nyilván vannak érzékenyebb területek, mint például a hónalj és intim részek. Vannak olyan modellek, amelyekhez az arc epilálását segítő kiegészítőket is adnak. Sőt, vannak specifikusan arc epilálására fejlesztett modellek is.

Mennyi ideig tart az epilálás hatása?

Ez egyéntől függ, de nagyjából 1-2 héttel számolhatsz. Epilálás után a bőröd nem lesz olyan sima, mint borotválás után, de közel lesz hozzá. Az epilátort használók jellemzően 1 hét után kezdik érezni a visszanövő szőrszálakat, de ezek általában még nem láthatóak. 2 hét után már szinte biztosan látható lesz a szőrszálak növekedése, így ideje lesz egy újabb kezelésnek.

Miután megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket epilálással kapcsolatban, nézzük meg kicsit részletesebben, hogy mire érdemes figyelni az eszköz megvásárlásánál.

Mire érdemes figyelni epilátor vásárlásnál?

 • Teljesítmény

Egy epilátor teljesítményét elsődlegesen a csipeszek mennyisége határozza meg. Minél több csipesz van az epilátoron, egyszerre annál több szőrszálat képes megragadni és kitépni – tehát annál gyorsabb a folyamat. 

Jellemzően a drágább, jobb minőségű epilátorok több csipesszel vannak ellátva. Az olyan eszközök, mint például a Braun Silk-épil 9-es 40 csipesszel működik, ami soknak számít. A nagyobb teljesítményű epilátorok esetében elégséges lehet 2-szer végigmenni ugyanazon a bőrfelületen.

Az epilálás még a nagyobb teljesítményű eszközökkel is lassabb, mint a borotválás vagy szőrtelenítő krémes kezelés, azonban a gyantázásnál például sokkal egyszerűbb. 

 • Fejek

A csipeszek száma mellett talán az epilátorhoz járó fejek száma és milyensége a másik legfontosabb tényező, amit érdemes figyelembe venni vásárlásnál. 

Szinte minden epilátorhoz jár egy úgynevezett hatékonyságnövelő fej.

A drágább modellek esetében találkozhatsz különösen érzékeny bőrfelület és specifikusan arc szőrtelenítésére szánt fejekkel is. Ezeket az eszközöket valóban az egész test szőrtelenítésére használhatod. Tulajdonképpen bármiféle kiegészítő fej nélkül is használhatod az epilátort bármely terület szőrtelenítésére, csak nem ez az ideális megoldás.

 • Nedves és száraz epilátor vagy csak száraz?

A különbség a két verzió között az, hogy a nedves és száraz epilátor vízálló, így használhatod akár zuhanyzás közben is. Hogy ennek mi értelme van? Mint már korábban említettük, a meleg víz megnyitja a pórusokat, így csökkentve valamelyest a szőrszálak kitépésével járó fájdalmat.

Az epilátort használók többsége azonban nem használja ki ezt a funkciót: egyszerűen azért, mert még a két láb epilálása is viszonylag sokáig tart, így a zuhanyzás közbeni kezelés nem a legkényelmesebb. 

 • Vezetékes / Vezeték nélküli

Minden nedves és száraz epilátor vezeték nélküli.

Az üzemidő modellenként változik, de jellemzően 40-45 perc körül van, míg a teljes feltöltés általában kb. 1 órát vesz igénybe. Ezek tényleg csak megközelítő értékek, amiktől egyes modellek drasztikusan eltérhetnek.

 • Beépített fény

Egy remek funkció, amivel szerintünk minden epilátornak rendelkeznie kellene. Különösen akkor hasznos, ha nem biztosított a jól megvilágított hely a kezelés elvégzésére. 

 • Mosható fej

A legtöbb epilátor feje mosható, így ez valószínűleg nem lesz egy döntő szempont a vásárlásnál. A rendszeres mosással egyébként csökkentheted a szőrszál benövés esélyét is. 

 • További jellemzők

Vannak olyan epilátorok, amik valójában többek, mint epilátorok, mondhatni multifunkciós készülékek. A csomag tartalmazhat borotváló vagy trimmelő fejet is. Egy ilyen termék megvásárlása esetén több legyet ütsz egy csapásra.

Epilálás vs gyantázás vs borotválás: melyik a jobb?

Az örök kérdés, amire sokaknak sok különböző válasza van. Nincs egyértelműen jó vagy rossz megoldás a szőrtelenítésre. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.

A borotválás fájdalommentes, viszont a hatása rövidebb, mint a gyantázásé vagy epilálásé. A borotva kevesebbe kerül, mint egy jó epilátor vagy a rendszeres gyantázás, viszont gyakrabban is kell cserélni, mint az epilátort. A gyantázásért pedig minden alkalommal fizetni kell – akár otthon csinálod magadnak, akár kozmetikusnál.

Tény, hogy nem mindenkinek való az epilálás, elsődlegesen a fájdalom faktor miatt. Hogy konkrétan neked az epilálás-e az ideális szőrtelenítő megoldás, csak kipróbálás alapján tudhatod meg. Ha már gyantáztattál, az a tapasztalat jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy megítéld, mennyire lehet fájdalmas az epilálás.

Epilátorok előnyei és hátrányai

 • Előnyök
  • a gép megvásárlását követően olcsó szőrtelenítési módszer
  • könnyen kezelhető
  • gyökerestől távolítja el a szőrszálakat, így hatása hosszabb, mint pl. a borotválásé
 • Hátrányok
  • nem eredményez olyan sima bőrfelületet, mint pl. a borotválás
  • benőtt szőrszálakat okozhat
  • fájdalmas

Ezzel véget is ért az útmutatónk a számodra legideálisabb, legjobb epilátor megtalálásához. Reméljük, hogy sikerült elég információt összegyűjtened a döntés meghozásához.

További népszerű epilátorok magyar webáruházakból