Benzines fűkaszák

Nem minden terület kezelésére ideális eszköz a fűnyíró. Amennyiben a talaj nagyon egyenetlen és/vagy kavicsos, a fűnyíró nem fog vele boldogulni vagy rosszabb esetben megsérül a pengéje és javítást igényel.

Többek között az ilyen szituációkra és területekre valók és ideálisak a damilos fűkaszák.

Ezen az oldalon bemutatunk néhány terméket, amivel a vásárlók átlagon felül elégedettek. Ezen felül az írásunk második felében összeállítottunk egy vásárlási (vagy választási) útmutatót, amiben összegyűjtöttük azokat a fő szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned vásárláskor – s amik alapján a legkönnyebben összehasonlíthatod a különböző modelleket.

Legjobb benzines fűkaszák közül néhány 2021-ben - Tesztek, vélemények alapján

Ebben a részben bemutatunk néhány olyan fűkaszát, amelyekkel nem fogsz mellé, hiszen ismert gyártók termékei, amelyekkel elégedettek a felhasználók.

Einhell Agillo

Einhell Agillo

Az Einhell akkus elektromos fűkaszája egy 6.300-as maximális fordulatszámú készülék. Kettő darab 18 V-os akkumulátorral működtethető. Ezekkel az akkumulátorokkal a modellcsalád többi eszközét is lehet használni.

A gép alaptartozéka egy háromágú kés, valamint egy damilos fej is, amiket könnyen lehet cserélni. A kés vágásszélessége 25 cm, míg a damilé 30 cm. 2 mm átmérőjű damil való bele és a damilt pattintós módszerrel lehet adagolni.

A 6 kg-os fűkasza kényelmes használatát a hozzá járó heveder garantálja. A két használat közötti tárolást a csomag részeként küldött fali tartókonzol biztosítja.

Az Agillo egy viszonylag nagy teljesítményű akkumulátoros fűkasza, így ha mindenképpen egy akkus modellt keresel, ez egy jó választás lehet.

McCulloch B33B

McCulloch B33B

A McCulloch B33-as egy 33 köbcentiméteres benzines fűkasza, amit a vásárlók rendszerint kiválóra értékelnek. 

A gép teljesítménye 1,2 LE vag 0,9 KW. A teljesítménye elég nagy ahhoz, hogy ne csak damillal, hanem vágókéssel vagy fűrésztárcsával is lehessen használni. A csomag tartalma a pattintós damildob, valamint egy vágókéses dob is. A damildobbal a maximális vágási szélesség 52 cm. 

A B33B súlya üresen 7 kg. Üzemanyagtartálya 0,7 literes, így teli tartállyal sem haladja meg a súlya a 8 kg-ot.

AL-KO BC 223 L-S

AL-KO BC 223 L-S

Az AL-KO BC 223 L-S egy kisebb űrtartalmú, 22,5 köbcentiméteres kétütemű benzines fűkasza. Emiatt csak damildobbal nyújt ideális teljesítményt a gép. A pattintós adagolású damildob a csomag része.

A motor teljesítménye 0,9 LE vagy 0,7 KW, maximális fordulatszáma 8.000 ford./perc. 

A kényelmes használatot alacsony, 5 kg-os súlya biztosítja, míg a könnyű tárolhatóságot a szétszerelhető szár támogatja.

A BC 223 L-S azért jó választás, mert jól teljesít a gyakorlatban, ideális kisebb munkákhoz és kedvező az ára.

AL-KO BC 330 B

AL-KO BC 330 B

Az AL-KO BC 330 B minden szempontból egy szintlépés a 223 L-S-hez képest.

A motorja ennek a gépnek is kétütemű, azonban nagyobb az űrtartalma: 32,6 köbcentiméter. Ennek köszönhetően nem csak damillal, hanem fémkéssel is használható. A csomag tartalma egy pattintós elven működő damildob, valamint egy késes fej is.

A nagyobb űrtartalmú motor nagyobb teljesítményt is eredményez: 1,2 LE vagy 0,9 KW.

A nagyobb teljesítményű motor egyik hátránya a nagyobb tömeg: üresen 7,3 kg-ot nyom a BC 330 B.

A BC 330 B akkor ideális választás, amennyiben a 223 L-S-nél nagyobb teljesítményű fűkaszára van szükséged, amit szeretnél késsel is használni.

Fieldmann FZS 3020

Fieldmann FZS 3020-B

A Fieldmann FZS 3020-B egy az árához képest igen szép teljesítménnyel rendelkező benzines fűkasza.

Egy kétütemű, 32,5 köbcentiméteres motorral van ellátva. Így alkalmas bármilyen dobbal való használatra. A csomag része egy pattintós damilfej.

Az FZS 3020-B teljesítménye meglepően jó: 1,5 LE vagy 1,15 KW. A nagy teljesítménnyel viszonylag alacsony tömeg párosul, hiszen a gép súlya mindössze 6,6 kg.

Ez a készülék nemcsak, hogy nagyon jó teljesítményt nyújt nagyon kedvező áron, a vásárlói visszajelzések alapján a gyakorlatban is jól teljesít és megbízhatóan működik.

Riwall PRO RPB 260

Riwall PRO RPB 260

A Riwall PRO RPB 260 egy 25,4 köbcentiméteres, kétütemű motorral szerelt, nagyon kedvező árú benzines fűkasza.

A vásárlói visszajelzések alapján nagyon jó teljesítményt nyújt a gyakorlatban. Bár a hengerűrtartalma alapján nem ajánlott a késes vágófejjel való használat, azonban úgy tűnik, hogy a teljesítménye mégis elég hozzá.

A csomag tartalma egy pattintós damildob, valamint egy háromágú késes vágófej is.

Súlya 6,5 kg, ami kényelmes használatot tesz lehetővé, akár hosszabb időn keresztül is.

A Riwall PRO RPB 260-es egy kedvező árú benzines fűkasza egy elismert gyártótól, amit a felhasználói szeretnek, így bátran ajánljuk megvételre, amennyiben elegendő számodra a teljesítménye.

Riwall PRO RPB 520

Riwall PRO RPB 520

A listánk utolsó szereplője szintén egy Riwall modell, méghozzá egy minden más a listán szereplő benzines fűkaszánál nagyobb teljesítményű.

A gép egy kétütemű, 52,7 köbcentiméteres motorral van ellátva, aminek a teljesítménye nem kevesebb, mint 2,6 LE. A motor maximális fordulatszáma 9000 ford./perc.

A nagy teljesítménnyel nagy tömeg is jár: üresen 9,4 kg-ot nyom. Ezt nagyjából 1 kg-mal növeli meg az üzemanyag, amennyiben teljesen megtöltöd az 1,1 L-es tartályt.

Ezzel a teljesítménnyel nagyobb munkák elvégzésére is alkalmas és bármilyen típusú dobbal használható: damilos, késes, fűrészes.

A nagy teljesítménye meglepően kedvező árral párosul. 

Választási útmutató

Most pedig következzen a cikk elején beharangozott vásárlási útmutató, ahol a fő választási szempontokat gyűjtöttük össze.

Ár

Egy termékkategória esetében sem irreleváns az ár. Így természetesen a benzines fűkaszák esetében sem.

Általában azt javasoljuk, hogy egy előre meghatározott büdzsével vágj neki a keresgélésnek, különböző modellek összehasonlításának, hiszen így egyből drasztikus leszűkítheted az átnézendő termékek körét.

Ez a javaslatunk a benzines fűkaszák esetében is érvényes. Igaz, hogy ebben a termék kategóriában nincsenek akkora differenciák a különböző modellek árai között, mint amit sok más kategória esetén láthatsz – de azért valamekkorák mégiscsak vannak.

A benzines fűkaszák jelentős része 30.000 Ft és 90.000 Ft között vásárolható meg. Ennél vannak valamennyivel olcsóbb és jelentősen drágább modellek is, de a modellek jelentős része ebbe az intervallumba esik.

A benzines fűkasza árát a szokásos tényezők befolyásolják a leginkább: márka és teljesítmény. Ezeket a szempontokat is átvesszük rövidesen.

Hobbi, Félprofi vagy Ipari?

A fűkaszákat 3 fő csoportba lehet sorolni az alapján, hogy a gyártó kinek, s milyen jellegű felhasználásra szánja: hobbi, félprofi és ipari (avagy profi).

Elektromos és akkumulátoros fűkaszák csak a hobbi és félprofi kategóriában érhetők el. Tehát a gyártók nem készítenek ipari elektromos modelleket. Természetesen a hobbi és félprofi kategóriában is léteznek benzines modellek, sőt ezek adják a többséget.

A modellek teljesítménye jellemzően így sorrendben nő: hobbi, félprofi, ipari. Ugyanez elmondható a készülékek áráról is.

A hobbi fűkaszákat a gyártók kisebb igénybevételű, otthoni felhasználásra szánják. A félprofi modelleket is jellemzően otthoni felhasználásra vásárolják, míg a drágább és nagyobb teljesítményű profi fűkaszákkal leggyakrabban a városi területek rendezésével foglalkozó emberek kezében láthatod.

Márka

A legismertebb fűkasza márka minden bizonnyal a Husqvarna. Az ő modelljeik a drágábbak közé tartoznak, amivel minőségi anyagok és megbízhatóság párosul. Említésre méltó még az AL-KO, Einhell és Ryobi, amelyek mind széles kínálattal vannak jelen a magyar piacon és kedvezőbb árúak a Husqvarnánál.

Mivel ezt a választási útmutatót elsődlegesen olyanoknak készítettük, akik otthoni felhasználásra keresnek fűkaszát, a Top termékek kiválasztásánál nagy előnyt élvezett az ár/érték arány. Ezért sem került fel egy Husqvarna modell sem a listánkra – nem pedig azért, mert ne lennének nagyon jó fűkaszák.

Kétütemű vagy Négyütemű?

Léteznek kétütemű és négyütemű benzines fűkaszák. Az alábbiakban a két típus közötti fő különbségeket gyűjtöttük össze.

Kétütemű fűkaszák

 • A benzines fűkaszák jelentős része kétütemű. – tehát széles a modellkínálat.
 • Csakúgy, mint a régebbi kétütemű járművek, például Trabantok esetében, a kétütemű fűkaszákba is keveréket és nem simán benzint kell tölteni. A megfelelő keverési arányról a gyártó minden esetben tájékoztat. 
 • A kétütemű motor igénytelenebb, így kisebb a meghibásodási lehetőség is. 
 • Nem csak a meghibásodási lehetőség kisebb, a karbantartása is egyszerűbb. 
 • A kétütemű motort folyamatosan, hosszú időn keresztül lehet maximális fordulatszámon használni, hiszen ez nemcsak, hogy nem károsítja a motort, hanem még jót is tesz neki. 
 • Ezek a modellek lejtős talajon is jól használhatók, szemben a négyütemű társaikkal.
 • Ezeknek a modelleknek egyik hátránya az erős rezgés, amit azonban az újabb, jó rezgéscsillapítással ellátott modellek elég jól kiküszöbölnek.

Négyütemű fűkaszák

 • Ebből a típusból kisebb a választék, mint a kétüteműekből.
 • Sima benzint kell beléjük tölteni, így nem kell bajlódni a keveréssel.
 • Valamivel csendesebbek, mint a kétütemű modellek.
 • A károsanyag kibocsátásuk is alacsonyabb.
 • Nem is olyan büdösek, mint a kétüteműek.
 • A fogyasztásuk is alacsonyabb.
 • A négyütemű motorok bonyolultabbak, így nagyobb a meghibásodási esély is.
 • Ezeknek a gépeknek valamivel drágább a karbantartása is.
 • A folyamatos, magas fordulatszámon történő használat káros a motorra.

Teljesítmény

Az elektromos és akkus fűkaszák teljesítményét Watt-ban, valamint RPM-ben (azaz maximális percenkénti forgási sebesség) adják meg a gyártók. Minél több Watt-os egy készülék és minél nagyobb a forgási sebessége, annál nagyobb a teljesítménye.

A benzines fűkaszák teljesítményét több adat alapján is meg lehet határozni: lóerő (vagy kilowatt), RPM, valamint köbcentiméter. Csakúgy, mint az elektromos modellek esetében, minél nagyobb a szám, annál nagyobb a teljesítmény. A benzines fűkaszák jellemzően nagyobb teljesítményűek, mint az elektromosak.

A profi fűkaszák a legnagyobb teljesítményűek, míg a hobbi modellek a legkisebb teljesítményűek.

Damilos, Késes vagy Vágótárcsás?

A kérdés a fűkasza fejére vonatkozik. Vannak damilos fejek, amiken a szegélynyíróhoz hasonló, ám annál jellemzően vastagabb damil van. A késes és vágótárcsás fejek fémből vannak és hasonlóan néznek ki, mint egy körfűrész.

A damillal vékonyabb szárú növényeket lehet vágni, míg a késsel és tárcsával akár vastagabb szárú cserjéket is le lehet küzdeni.

Amennyiben vágótárcsát (is) szeretnél használni, fontos, hogy benzines fűkaszát vásárolj, méghozzá olyan modellt, aminek a hengerűrtartalma minimum 30 köbcentiméter.

Damil típusa

Az egyes típusokhoz más és más fajta damil való. A damilokból kétféle típus létezik: köralakú és négyzet alakú. Ezek különböző átmérőben vásárolhatók meg. A köralakúak olcsóbbak, azonban kisebb a vágási teljesítményük, a négyzet alakúak drágábbak, de jobb teljesítményt nyújtanak.

Damil adagolása

A különböző modellek között a damil adagolásának módja alapján is különbséget lehet tenni. Három típust lehet ilyen szempontból megkülönböztetni: fix, koppintós és automata.

A fix damildobos gépek esetében a készüléket le kell állítani és manuálisan ki kell húzni a damilt. Ilyen fűkaszákkal ma már nemigazán találkozni.

A koppintós damildobos modellek népszerűek, mivel kezelésük egyszerű és olcsóbbak, mint az automata damiladagoló dobbal ellátott fűkaszák. Ezeknél a gépeknél a fixhez hasonlóan oda kell figyelni a damil fogyására. Amikor a damil már nem elég hosszú, a készülék fejét a földhöz kell pattintani, aminek hatására az adagolja a damilt.

Az automata damildobos modellek esetében nem kell odafigyelni a damil fogyására, hiszen a készülék érzékeli és folyamatosan adagolja azt. 

Fűkasza súlya

A fűkasza súlya a használat kényelme szempontjából fontos. A vezetékes elektromos fűkaszák a legkönnyebbek. Az akkumulátoros modellek nehezebbek, mivel a gép része a viszonylag nehéz akkumulátor is.

A benzines fűkaszák általában a legnehezebbek. A modellek súlya viszonylag széles skálán mozog. A súly leginkább a teljesítménnyel van összefüggésben: minél nagyobb a teljesítmény, jellemzően annál nehezebb a gép.

Zajszint

Talán nem meglepő, hogy a benzines fűkaszák a leghangosabbak. Az elektromos modellek sem hangtalanok. Nagyjából úgy kell elképzelni a különbséget, mint az elektromos és benzines fűnyírók között.

Mint korábban említettük az is befolyásolja a benzines modellek működési zajszintjét, hogy kétütemű vagy négyütemű motorral vannak ellátva.

Tartósság

A fűkaszákról általánosságban elmondható, hogy tartós gépek. Ez köszönhető annak, hogy viszonylag egyszerű a felépítésük. A tapasztalat azt mutatja, hogy a benzines modellek tartósabbak az elektromos változatoknál.

Tartósság ide vagy oda, mint minden motorizált termék esetében, a fűkaszáknál is érdemes a garancia hosszát is figyelembe venned.

Fűkasza használata

A fűkasza használata egyszerű. Ilyen szempontból is hasonlítanak a fűnyírókra. A legfontosabb, hogy használat közben rajtad legyenek a legfontosabb védőfelszerelések.

A készülék működési elvéből adódóan nem ritka, hogy egy-egy kavicsot vagy valami hasonlóan kemény tárgyat “elhajít” a fűkasza. Fontos tehát a lábak és az arc megfelelő védelme. Ami a lábak védelmét illeti, ajánlott minden esetben hosszú nadrágban kaszálni. A fej és különösen a szemek védelme érdekében pedig ajánlott valamilyen plexivel ellátott arcvédőt viselni.

Konklúzió

Ezzel a végére is értél a vásárlási útmutatónknak. Elvileg most már rendelkezel minden szükséges információval ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális fűkaszát. Sok sikert a vásárláshoz és jó kaszálást kívánunk!